Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

сряда, 1 май 2024 г.

Моят козунак замесен в хлебопекарната


Много меки и пухкави козунаци. 


Продукти за 2 козунака: 

3 яйца + 1 жълтък ( белтъка за намазване преди изпичане )

130 грама захар 

1 с.л. ракия

1/2 ампула есенция лимон 

1 ч.л. сол

650-680 грама брашно за баница или козунак

( с висок % белтъци и влакнини )

кората на 1 лимон

200 мл. прясно мляко , леко топло

2 пакетчета суха мая на Д-р Йоткер от по 7 грама всяко

50 мл. олио

50 грама краве масло

* (Може и само с краве масло 1 пакетче от 125 гр.)

Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта с помощта на миксер, прибавят се есенцията,ракията,лимоновите корички, млякото,солта, половината мазнина /предварително смесени/. 

В съда на пекарната се сипва яйчената смес,отгоре 2/3 от пресятото брашно и сухата мая. Включва се на програма Тесто за 15 минути,  и се добавя брашното постепенно, до образуване на гладко и меко тесто. След като минат 15-те минути се пуска отново на 15 минути и постепенно и бавно се прибавя останалата заделена мазнина. Оставя се да меси ,докато приключи програмата ( моята 1,30 ч. )

След това се изважда на работния плот и без да се премесва се разделя на 2 части за два козунака в правоъгълни форми.

Едната част се разточва на правоъгълник,намазва се с кравемасло, слага се пълнеж от локум - портокалов,поръсва се и с пудрата захар от кутията и се навива на руло,краищата се прищипват с пръсти ,за да не се развие. Преговаря се на две и се усуква като спирала. Поставя се във формата на хартия за печене. 

Другата част от тестото ,се прави по същия начин,като след разточване се намазва с краве масло ,поръсва се с натрошен тъмен шоколад  навсякъде и се навива,усуква и  преговаря на две,двата получили се фитила се срязват през средата и стават четири,сплитат се на плитка и се поставят във формата.

Двата козунака се пекат на 150-160*С с вентилатор около 40 минути,  10 минути преди времето се поставя ал. фолио или когато коричката стане златиста.

След изваждане от фурната се намазва със захарен сироп приготвен в микровълновата- 3 с.л. захар и 4 с.л. вода. Намазват се с него и се поръсват с кристална захар. 

Поставят се на решетка да се охладят.
























































Хармония в кухнята с Яни 



Popular Receipes