Blogroll
Pages
- Начална страница
- КАТАЛОГ
- Аламинути
- Баници
- Бисквити
- Бонбони
- Бутер тесто
- Гарнирани пити /Пици/
- Дребни сладки
- Еклери
- Заливки за мусака
- Катми и Палачинки
- Кексове
- Козунаци
- Кремове и Мусове
- Кулинарни идеи
- Кулинарни книги
- Кулинарни съвети
- Месни салати
- Месни ястия в гювечета
- Месни ястия на тиган
- Парфета
- Пастети-Мусове-Хайвери
- Пастички
- Пити
- Постни кюфтета
- Постни супи
- Постни ястия в тенджера
- Постни ястия на тиган
- Постни ястия на фурна
- Предястия с месо и риба
- Предястия с яйца
- Предястия със зеленчуци
- Пържени закуски
- Салати есен-зима
- Салати пролет-лято
- Сиропирани десерти
- Компоти
- Сладка-Конфитюри-Мармалади
- Сладки мъфини
- Сладкиши
- Солени кексове
- Солени сосове
- Соленки
- Студени напитки
- Тесто за пици
- Рула
- Торти
- Тутманици и Милинки
- Ястия с месо в тенджера
- Ястия с месо на фурна
- Ястия със спагети
- Ястия с риба на тиган
- Ястия с риба на фурна
- Ястия с яйца
- Зеленчукови консерви
- Хлебопекарна
- Микровълнова фурна - рецепти
- Вестници,списания и книги
сряда, 29 януари 2014 г.
понеделник, 27 януари 2014 г.
Бисквитена торта с кокосов крем
от - mycookingbookblog |
Продукти:
- 2 пакета бисквити
За крема:
- 8 чаени чаши (2 литра) прясно мляко
- 1 чаена чаша (95 гр.) натурални кокосови стърготини
- 12 супени лъжици (165 гр.) царевично нишесте
- 11 супени лъжици (210 гр.) захар
- 1 чаена чаша (250 мл.) течна сметана 35%
За наръсване:
- ¼-½ чаена чаша натурални кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
- Бисквитите не се сиропират, заливат се с горещ крем.
- Наредете първият ред бисквити в тавата, а останалите разделете на отделни купчинки за всеки ред.
- Така ще ви е по-бързо да ги нареждате и заливате с горещ крем.
Пригответе крема:
- Царевичното нишесте се размесва с 1 чаена чаша от прясното мляко.
- Останалото мляко, захарта и кокосовите стърготини се смесват в подходящ съд и се слагат на котлона.
- Разбърква се от време на време, докато захарта се разтопи.
- Когато млякото се загрее, но преди да е почнало да ври, се добавя разтвореното нишесте.
- Бърка се непрекъснато докато крема се сгъсти и започне да ври.
- Сваля се от огъня и на струя, при непрекъснато бъркане се добавя сметаната. Разбъркването продължава, докато крема я усвои и тенджерата се връща на котлона. Разбърква се непрекъснато докато сместа започне на ново да ври.
- Сваля се от котлона и с помощта на черпак (или голяма лъжица), се разпределя първият слой крем, върху бисквитите в тавата.
- Нареждат се следващият слой бисквити, които се покриват с крем и така докато продуктите свършат.
- Завършва се с крем, върху който се наръсват кокосовите стърготини, предвидени за наръсване.
- Оставя се да изстине, след което се прибира в хладилника и се оставя за минимум 6 часа, преди да се сервира.
- Добре е да се покрие с прозрачно домакинско фолио ако тавата позволява.
Торта с крем "Тирамису"
bonapeti.bg |
Продукти:
|
Приготвяне:
Яйцата се разбиват и в тях постепенно се сипва захарта, като се разбива 5-8 минути, докато се получи кремообразна смес. | |
Постепенно се добавят пресятото брашно и нишестето, като продължава да се разбива. Щом яйцата поемат брашното, се налива разтопеното масло. | |
Сместа се разпределя в намазнена и намаслена тава (23 см). Пече се около 25 минути в предварително загрята на 150-160 градуса фурна. След това готовият блат се оставя да се охлади добре и се разрязва на три по-тънки блата. | |
Сметаната за крема се разбива на сняг, като към края се добавят последователно пудрата захар, ванилията и маскарпонето, без да спира да се разбива. Трябва да се получи хомогенна смес. | |
Върху решетка се поставя първият блат и се напоява със смесените топло кафе и ликьор. Отгоре с помощта на шпатула се нанася от крема и се поръсва с настърган натурален шоколад. | |
Поставят се другите два блата, като върху всеки се нанасят в същата последователност кафето с ликьор, крем и настърган шоколад. Преди консумация тортата трябва да стегне поне за 2 часа в хладилник. |
Сладкиш с кокосов крем и шоколадова глазура
от - тук |
За блата:
- 4 яйца
- 12 суп. лъж. захар
- 1 каф. чаша олио
- 1 каф. чаша прясно мляко
- 12 суп лъж. брашно
- 1 бакпулвер
- 2 суп лъж. какао
- 1 суп лъж. мляко
За крема:
- 1/2 л. мляко
- 3 суп лъж. брашно
- 100гр. коксови стърготини
- 10 лъж. захар
Шоколадова глазура:
- 100 гр. шоколад
- 80гр кр. масло
- 2 суп лъж. мляко
Приготвяне:
- Всички съставки за тестото (без какаото и 1 лъж. мляко) се смесват и се разделя на две.
- В едното тесто се добавя какаото разтворено в млякото.
- Тъмното тесто се слага във намаслена форма за печене и се запича за малко( около 10 мин).
- Слага се млякото и другите съставки за крема на котлон и се вари при непрекъснато бъркане до сгъстяване.
- Изважда се леко запечения блат залива се със кокосовия крем а върху него другата половина от тестото.
- Пече се на 170 градуса до златисто.
- Съставките за глазурата се разтопяват и се залива сладкиша
- Реже се напълно изстинал.
тук
неделя, 26 януари 2014 г.
Торта "Bounty"
от - тук |
Продукти:
Блат:
- 250 г краве масло размекнато в МВ
- 200г захар
- 200 г брашно
- 1 1/2 ч.л. бакпулвер
- 4 яйца
- 4 с.л. мляко
- 1 ванилия
- 3 с.л. какао
Кокосова маса:
- 500 мл мляко
- 6 с.л. грис
- 200 г краве масло
- 200г захар
- 100 гр кокосови стърготини-може и повече ако желаете
За глазурата:
- 200 гр. млечен шоколад
- 25 гр масло
- 5 с.л. прясно мляко
За карамела:
- 300 гр. захар
- 50-100 мл.вода
Приготвяне:
- Маслото разбийте с захарта.
- Едно по едно добавете яйцата.
- Прибавете и останалите продукти.
- Аз слагам хартия за печене във форма 26 см и я намазвам леко с масло.
- Сипвам сместа и слагам в студена фурна и включвам на 180С фурна -пека около 25 мин. ,но проверявам с клечка .
- Изстудете и разрежете на две части.
- В тенджерка налейте мляко, добавете маслото и гриста и кипнете.
- Варете до гъста каша.
- Добавете захар и кокосовите стърготини и разбъркайте.
- Сложете долния блат в тортена форма и го залейте с леко изстудения кокосов крем.
- Отгоре покрийте с втория блат и оставете да изстине.
- Аз сиропирах блатовете с карамел и оставих от него за покриване.
- Карамела го направих,като карамелизирах захарта и прибавих топла вода-внимавайте ,че започва да излизат михури-намалете огъня и бъркайте докато не се разтопи карамела.
- Махнете страничната част на формата ,след като вече блатовете и крема са били известно време в хладилника да стегнат.
- Като се втърди намажете с разтопения шоколад.
- Украсих с карамел и кокосови стърготини.
Египетска торта
снимка-тук |
блатовете:
- 10 белтъка
- 10 с.л. захар
- 200 гр смлени орехи (лешници, бадеми)
- 2 с.л. брашно
жълтия крем:
- 500 мл прясно мляко
- 10 жълтъка
- 10 с.л. захар
- 8 с.л. брашно
- ванилия
- 250 гр краве масло (маргарин) със стайна температура
сметановия крем:
- 500 мл. течна сметана
- 6 с.л. захар
- 150-200 гр захар
- 100-150 гр скълцани орехи (изпечени лешници или бадеми)
Начин на приготвяне:
- Разбийте белтъците на пяна, добавете захарта и продължете да биете докато получите пухкав "сняг".
- Прибавете постепенно пресятото брашно и смлените ядки, като разбърквате внимателно, за да не спадне сместа.
- Можете да изпечете един блата в подмазана и набрашнена голяма правоъгълна тава и да го срежете след това на три по ширината или както аз направих - в три кръгли тавички с диаметър 24 см.
- Печете в загрята на 170 С фурна около 20-25 минути.
- За първия крем, разбийте жълтъците със захарта, прибавете брашното и част от млякото (около 150-200 мл), докато получите смес с гъстота на палачинково тесто. Останалото мляко сипете в тенджерка и го загрейте на котлона до закипяване. Прибавете врялото мляко към жълтъчната смес при непрекъснато бъркане.
- Изсипете сместа обратно в тенджерката и варете докато се сгъсти.
- Прибавете ванилията, покрийте сварения крем с пластично фолио, за да да не хваща коричка отгоре и го оставете та се охлади напълно.
- Готовият крем трябва да е много гъст.
- Когато крема е съвсем студен, в отделен съд разбийте кравето масло докато "побелее" и увеличи обема си.
- Прибавете към него студения жълтъчен крем и продължете да разбивате, докато получите еднородна и пухкава маса.
- Оставете го в хладилника, докато приготвите кроканта и другия крем.
- За кроканта, постелете дъното на правоъгълна тавичка с хартия за печене и разпределете върху нея предвидените за кроканта скълцани ядки.
- Изсипете захарта в съд с дебело дъно и загрявайте докато захарта се карамелизира. Излейте карамела на тънак слой върху приготвената, поръсена с ядки хартия за печене и изчакайте да се охлади напълно.
- Извадете карамела заедно с хартията от тавичката и го натрошете, като минавате напред-назад с точилката върху него.
- Не го наситняйте прекалено много, защото няма да се усеща после в крема.
- Заделете около 1/4 от него, за да поръсите отгоре готовата торта.
- За втория крем, разбийте течната сметана с предвитената за това захар до сгъстяване.
- Прибавете към нея приготвения натрошен и охладен крокант и разбъркайте внимателно.
- Сега сте готови да я сглобите!
- Поставете единия блат върху поднос за торта и намажете с 1/3 от жълтия крем,а отгоре разстелете 1/3 от сметановия крем.
- Повторете това и със следващите два блата, като с последната 1/3 от жълтия крем намажете тортата и отстрани.
- Завършете със сметановия крем най-отгоре.
- Поръсете тортата със заделения крокант.
- Оставете я да пренощува в хладилника.
Торта "Дулсе е Лече"
Блат:
3 яйца
1 ч.ч. захар
11/2ч.ч. смлени орехи
1 с.л. галета
1 ванилия
Крем:
1 консерва Дулсе де лече
1 ч.ч. сладкарска сметана
1 ванилия
Глазура:
1 ч.ч. течна сметана
200г натурален шоколад
Приготвяне:
3 яйца
1 ч.ч. захар
11/2ч.ч. смлени орехи
1 с.л. галета
1 ванилия
Крем:
1 консерва Дулсе де лече
1 ч.ч. сладкарска сметана
1 ванилия
Глазура:
1 ч.ч. течна сметана
200г натурален шоколад
Приготвяне:
- За блата разбийте жълтъците с половината захар.
- Отделно разбийте на сняг белтъците.
- Като се втвърдят постепенно добавете останалата захар като продължавате да разбивате докато се получат меки връхчета.
- Смесете орехите с ванилията и галетата.
- Започнете да прибавяте към жълтъците от орехите и от избитите белтъци като ги редувате. Изсипете тестото в тортена форма,покрита с хартия за печене.
- Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна.
- За крема разбийте с миксер карамелизираното мляко и го смесете добре с предварително разбитата на сняг сметана и ванилията.
- За глазурата кипнете сметаната,дръпнете я от огъня и сипете в нея начупения на парченца шоколад. Бъркайте докато получите гладък крем.
- Сглобете тортата като върху блата нанесете крема с Дулсе де лече.
- Поставете тортата в хладилника за да се охлади добре крема.
- След това го загладете добре и залейте с глазурата докато е още леко топла.
- Гарнирайте тортата със захаросаните ядки.
Бисквитена торта с маскарпоне и шоколад
снимка - gotvetesmen |
1 кутия сирене "Маскарпоне" /от 0.500 кг/ се разбърква добре с 200 гр. разбита подсладена сметана, добавят се и 2-3 лъжици пудра захар и 1-2 пакетчета ванилия. Така кремът ви е готов!
Смилате в блендера или счуквате в плик 1 пакетче какаови бисквити и ги смесвате с 2 суп.лъжици какао.
На дъното на тортена форма се нареждат обикновени бисквити "Пти бьор" на "Житен дар" /на мен за цялата торта ми стигнаха пакетче и половина/, върху тях се разстила 1/3 от крема, поръсва се с 1/3 от смлените какаови бисквити и се полива с 3 лъжици затоплен в микровълновата фурна течен шоколад "Нутелла". Следват още 2 пъти в същия ред - бисквити, крем, какаови трохи и шоколад. Преди да полеете третия пласт със шоколад, посипвате с ядки, каквито ви се намират. Аз изполвах филетирани бадеми.
Нужни са поне 12 часа в хладилника, за да придобие тортата завършения си вид и вкус.
Идеи:
1. Кремът може да стане още по-разкошен, ако добавите към него 1 кутия карамелизирано подсладено кондензирано мляко, известно още като "дулсе де лече"
2. За тези, които обичат по-сочни торти, пробвайте варианта да натопите бисквитките в прясно мляко, в което са разтворени 2 пакетчета сухо капучино или 3х1.
Абонамент за:
Публикации (Atom)
Popular Receipes
-
Трънка ( Prunus spinosa ) и Шипка ( Rosa canina ) Трънка Бодлив, силно разклонен храст с тъмносива кора. Листа...
-
Продукти: 1 пакет бисквити Житен дар 1 опаковка крем на Dr. Oetker без варене - ванилия 300 гр прясно мляко за кремът и още мал...