Blogroll
Pages
- Начална страница
- КАТАЛОГ
- Аламинути
- Баници
- Бисквити
- Бонбони
- Бутер тесто
- Гарнирани пити /Пици/
- Дребни сладки
- Еклери
- Заливки за мусака
- Катми и Палачинки
- Кексове
- Козунаци
- Кремове и Мусове
- Кулинарни идеи
- Кулинарни книги
- Кулинарни съвети
- Месни салати
- Месни ястия в гювечета
- Месни ястия на тиган
- Парфета
- Пастети-Мусове-Хайвери
- Пастички
- Пити
- Постни кюфтета
- Постни супи
- Постни ястия в тенджера
- Постни ястия на тиган
- Постни ястия на фурна
- Предястия с месо и риба
- Предястия с яйца
- Предястия със зеленчуци
- Пържени закуски
- Салати есен-зима
- Салати пролет-лято
- Сиропирани десерти
- Компоти
- Сладка-Конфитюри-Мармалади
- Сладки мъфини
- Сладкиши
- Солени кексове
- Солени сосове
- Соленки
- Студени напитки
- Тесто за пици
- Рула
- Торти
- Тутманици и Милинки
- Ястия с месо в тенджера
- Ястия с месо на фурна
- Ястия със спагети
- Ястия с риба на тиган
- Ястия с риба на фурна
- Ястия с яйца
- Зеленчукови консерви
- Хлебопекарна
- Микровълнова фурна - рецепти
- Вестници,списания и книги
сряда, 27 юни 2018 г.
Спагети с доматен сос ,луканка и кашкавал
Продукти:
спагети- около 60-70 грама
сол на вкус
вода за варене
Доматен сос:
домати-1-2 бр., пресни и обелени
захар на вкус
сол на вкус
чубрица
черен пипер
луканка- няколко парчета
лук- 1 гл., малка
масло-1-2 с.л., краве
Още:
кашкавал- около 100 гр
магданоз-няколко листенца
черен пипер за поръсване
Приготвяне:
В тенджера с вода и сол се сваряват спагетите, отделя се малко от водата за соса.
В тиган с незалепващо покритие се разтопява маслото и се добавят ситно нарязаните лук и луканка и щипка сол и се пържи до омекване.Добавят се ситно нарязаните домати и малко от водата на спагетите, щипка захар, задушава се до изпаряване на течността.После се прибавя чубрицата, черния пипер и се отстранява от котлона.В чиния за сервиране се слагат отцедените спагети, върху тях соса и се настъргва на ситното ренде обилно кашкавал.Украсява се с нарязан на ситно магданоз и се поръсва пипер.
събота, 23 юни 2018 г.
Пълнени чушки с кайма и млечен сос на фурна
Продукти:
чушки- около 12 бр.,червени,зелени-пресни/или сухи,предварително накиснати в топла вода
ориз- около 2/3 ч.ч.
кайма- 500-600 гр.
лук- 1-2 гл.
морков -1 бр.
олио
сол на вкус
червен пипер- около 1 с.л.
домат- 1 бр.,настърган без люспата
черен пипер
чубрица
джоджен-пресен
магданоз-пресен
За соса:
яйца- 2 бр.
прясно мляко- 250 мл.
кисело мляко- около 300 мл.
брашно-2 супени лъжици
сол на вкус
пресни подправки за поръсване-джоджен,магданоз
Приготвяне:
Чушките се измиват и изчистват,слагат се в тава.
Плънката се приготвя като лука и моркова се нарязват на ситно и се пържат до омекване с лъжица вода и сол на вкус.Слага се оризът и се разбърква с дървена лъжица непрекъснато около 5-6 минути,изсипва се в купа и в същата тенджера с олио се пържи каймата,която предварително сме разбъркали с около 1 кафена чаша вода,до получаване на трохи и оставане на мазнина.Прибавя се червен пипер и се разбърква,после настърганите домати,ориза и лука,пак се разбърква и се маха от котлона,добавят се нарязаните пресни подправки.Чушките се пълнят с плънката,ако остане плънка се навиват лозови сармички и пълнят домати.Долива се вода да покрие чушките,малко олио и се пече в загрята фурна около 200*С докато оризът омекне и остане малко сос и мазнина.
Приготвя се соса,в купа се разбиват яйцата,киселото и прясното мляко,брашното и сол на вкус.Добавя се сос от чушките и се разбърква ,готовите чушки се заливат и се допича около 5-10 минути.След това се нарязват пресни подправки.
вторник, 19 юни 2018 г.
Баунти с домашно кондензирано мляко
Вкусно Баунти с домашно кондензирано мляко
Продукти:
прясно мляко -1 ч.ч.
захар -1 ч.ч.
кокосови стърготини -3-4 пакетчета
краве масло -около 2 с.л.
ванилия на прах -1 бр.
черен шоколад -1 бр, Своге
Приготвяне:
Млякото, захарта, маслото се слагат в тенджера с незалепващо покритие и се варят на слаб котлон около 10-15 минути, като от време се разбърква с дървена лъжица.После се отстранява и се изчаква да изстине.Към него се прибавят кокоса и ванилията. Разбърква се добре, до получаване на хомогенна смес. В подходяща форма се слага стреч фолио и сместа се изсипва, прибира се в хладилник да стегне. След това се нарязва на парчета или ленти по избор и се овалват в разтопен на водна баня шоколад и малко олио. Отново се прибират в хладилник да стегне шоколада.А най-добре е да се оставят за една нощ в хладилник, да стегнат добре. Получават се много вкусни и сочни десертчета по хубави и от на магазина, опитайте.
събота, 16 юни 2018 г.
Красиви Сватбени Сладки
Продукти:
краве масло-125грама , размекнато
брашно -225 гр
яйца- 1 бр., голямо или 2 бр, малки
пудра захар-75 грама
ванилия - 1 бр.
Още:
мармалад-100 грама
шоколад- 100 гр
олио- 1 с.л.
кокосови стърготини- 1 пакетче
Приготвяне:
сряда, 13 юни 2018 г.
Домашно овче кисело мляко
Продукти: за 2 компотени буркана или тези с винтови капачки:
овче мляко- около 1,600 мл.
кисело мляко - 4 с.л.,с висок % масленост (Добротица 3,6%)
*Получава се и с Боженци 4%.
Приготвяне:
Млякото се загрява до 44-45*С или проверяване с малкия пръст,не трябва да ви пари и не трябва да е студено,а приятно топло.Ако след 8-та секунда ви пари,го изчакайте да се охлади малко.После в сухи буркани се слага кисело мляко,на 1 буркан-2 супени лъжици,слага се малко от прясното мляко и се разбива добре,долива се до резката на буркана и се слагат капачки,преди да се сложат капачки,слагам домакинска хартия за да няма капчици вода.Завиват се във вълнен елек или одеало.Може и във хладилна чанта или във фурната ,микровълновата,но изключени.
След около 3-4 часа,се отвиват да се поохладят малко и се прибират в хладилниик да се стегнат.На вкус е като сметана,чудесно.
вторник, 12 юни 2018 г.
Мусака с пухкава заливка
Продукти:
кайма - 250-300 грама
картофи - 500 грама
домати - 2 броя или доматено пюре - около 200 грама
олио -1/2 к.ч.
червен пипер-1/2 ч.л.
черен пипер
магданоз-1/2 вр.
чубрица
джоджен-няколко стръка
сол на вкус
Заливка:
брашно - 4 с.л., с връх
яйца- 4 броя
кисело мляко- 1 кофичка
сода бикарбонат- 1/3 ч.л.
сол на вкус
олио
Приготвяне:
В тенджера с няколко лъжици олио се пържи каймата , пържи се докато стане на трохи.Прибавя се червения пипер и доматите, разбърква се и се прибавят нарязани на малки кубчета картофи.Долива се вода , да покрие и се вари на слаб котлон, около 5 минути, посолява се, прибавят се нарязаните пресни подправки.Разбърква се и се прехвърля в малка и дълбока тава, пече се на 190-200 градуса до омекване на картофите и оставане на мазнина.
Докато се пече се прави заливката.Киселото мляко се разбива, слага се содата, и предварително разбити яйца, разбърква се добре.В загрято олио се пържи брашното до светло бежово, маха се от котлона и се прибавя от млечно-яйчената смес и се бърка енергично до гладка смес, посолява се.Връща се на котлона, който се намалява на половина и се бърка непрекъснато до леко сгъстяване и се изсипва върху мусаката.Пече се до златисто около 10-15 минути.След изпичане се поръсва с нарязан на ситно магданоз и се охлажда леко преди нарязване, за да не се разпадне и да е цяло парчето.Сервирайте с чаша таратор.
Абонамент за:
Публикации (Atom)
Popular Receipes
-
Трънка ( Prunus spinosa ) и Шипка ( Rosa canina ) Трънка Бодлив, силно разклонен храст с тъмносива кора. Листа...
-
Продукти: 1 пакет бисквити Житен дар 1 опаковка крем на Dr. Oetker без варене - ванилия 300 гр прясно мляко за кремът и още мал...