Продукти:
Приготвяне:
|
Blogroll
Pages
- Начална страница
- КАТАЛОГ
- Аламинути
- Баници
- Бисквити
- Бонбони
- Бутер тесто
- Гарнирани пити /Пици/
- Дребни сладки
- Еклери
- Заливки за мусака
- Катми и Палачинки
- Кексове
- Козунаци
- Кремове и Мусове
- Кулинарни идеи
- Кулинарни книги
- Кулинарни съвети
- Месни салати
- Месни ястия в гювечета
- Месни ястия на тиган
- Парфета
- Пастети-Мусове-Хайвери
- Пастички
- Пити
- Постни кюфтета
- Постни супи
- Постни ястия в тенджера
- Постни ястия на тиган
- Постни ястия на фурна
- Предястия с месо и риба
- Предястия с яйца
- Предястия със зеленчуци
- Пържени закуски
- Салати есен-зима
- Салати пролет-лято
- Сиропирани десерти
- Компоти
- Сладка-Конфитюри-Мармалади
- Сладки мъфини
- Сладкиши
- Солени кексове
- Солени сосове
- Соленки
- Студени напитки
- Тесто за пици
- Рула
- Торти
- Тутманици и Милинки
- Ястия с месо в тенджера
- Ястия с месо на фурна
- Ястия със спагети
- Ястия с риба на тиган
- Ястия с риба на фурна
- Ястия с яйца
- Зеленчукови консерви
- Хлебопекарна
- Микровълнова фурна - рецепти
- Вестници,списания и книги
четвъртък, 27 март 2014 г.
Карамелен сладкиш с кроасани
неделя, 16 март 2014 г.
ТУТМАНИК ПО ПИРДОПСКИ
Продукти: брашно 0,5 кг (2 и 1/2 чаени чаши), мая 10 г (1 пълна чаена лъжичка), сол 10 г (2 чаени лъжички), масло 125 г (1 пакетче), натрошено сирене 250 г (1 пълна чаена чаша).
От брашното, маята, солта и вода се замесва тесто, което, след като втаса, се разделя на 18 топки. Всяка топка се потапя в разтопеното масло и се изтегля на лист, който се поставя в тавичка, намазана с мазнина, като се ръси с масло и натрошено сирене. В средата на наредените един върху друг листа се прави отвор, в който се сипва останалата мазнина.
Тутманикът се пече в умерена фурна до зачервяване. Поднася се с кисело мляко, мътеница, ошаф.
ТУТМАНИК ПО ДУПНИШКИ
Продукти:
- 0,5 кг (2 и 1/2-3 чаени чаши) брашно
- 150-200 мл. (3/4 чаена чаша) прясно мляко
- 1/2 кубче прясна мая или суха мая 10 г (1 чаена лъжичка),
- 2 бр. яйца
- 200 г (1 чаена чаша) натрошено сирене
- 200 г (1 чаена чаша) прясно краве масло или св. мас
- сол на вкус
- жълтък за намазване отгоре
Приготвяне:
1. От брашното, размитата в прясното мляко мая и солта се омесва тесто, което се оставя на топло да втаса.
2. Втасалото тесто се омесва отново с част от разтопеното масло, разделя се на 5 части, и се разтегля на 5 листа.
3. Листата се нареждат последователно в тавичка, като помежду им се поставя плънка от сиренето и разбитото яйце.
4. Тутманикът се нарязва на квадрати, залива се с останалото разтопено масло и се пече в силна фурна до зачервяване.
2. Втасалото тесто се омесва отново с част от разтопеното масло, разделя се на 5 части, и се разтегля на 5 листа.
4. Тутманикът се нарязва на квадрати, залива се с останалото разтопено масло и се пече в силна фурна до зачервяване.
събота, 15 март 2014 г.
Кухненски мерки
1 кафена чашка брашно | 50 г. |
1 кафена чашка захар пудра | 70 г. |
1 кафена чашка захар пясък | 80 г. |
1 кафена чашка орехи счукани | 50 г. |
1 кафена чашка сухар | 60 г. |
1 кафена чашка грис | 70 г. |
1 кафена чашка ориз | 80 г. |
1 кафена чашка сол | 85 г. |
1 кафена чашка нетопено масло | 75 г. |
1 кафена чашка топено масло | 80 г. |
1 кафена чашка течна мас | 70 г. |
1 кафена чашка твърда мас | 90 г. |
1 чаена чаша брашно | 130 г. |
1 чаена чаша захар пудра | 190 г. |
1 чаена чаша захар пясък | 200 г. |
1 чаена чаша орехи счукани | 120 г. |
1 чаена чаша сол | 200 г. |
1 чаена чаша сухар | 140 г. |
1 чаена чаша грис | 185 г. |
1 чаена чаша ориз | 200 г. |
1 чаена чаша прясно нетопено масло | 210 г. |
1 чаена чаша чисто топено масло | 220 г. |
1 чаена чаша течна мас | 200 г. |
1 чаена чаша твърда мас | 230 г. |
1 супена лъжица брашно | 20 г. |
1 супена лъжица захар на пудра | 25 г. |
1 супена лъжица захар на пясък | 30 г. |
1 супена лъжица орехи счукани | 20 г. |
1 супена лъжица сухар | 20 г. |
1 супена лъжица грис | 25 г. |
1 супена лъжица ориз | 30 г. |
1 супена лъжица сол | 35 г. |
1 супена лъжица нетопено масло | 45 г. |
1 супена лъжица топено масло | 50 г. |
1 супена лъжица течна мас | 40 г. |
1 супена лъжица твърда мас | 60 г. |
1 чаена лъжичка брашно | около 5 г. |
1 чаена лъжичка захар на пудра | около 7–8 г. |
1 чаена лъжичка захар на пясък | около 12 г. |
1 чаена лъжичка орехи счукани | около 6–7 г. |
1 чаена лъжичка сухар | около 6 г. |
1 чаена лъжичка грис | около 7 г. |
1 чаена лъжичка ориз | около 10 г. |
1 чаена лъжичка сол | около 8 г. |
1 чаена лъжичка нетопено масло | около 15 г. |
1 чаена лъжичка топено масло | около 20 г. |
1 чаена лъжичка чубрица | около 2 г. |
1 чаена лъжичка червен пипер | около 5 г. |
1 чаена лъжичка кимион | около 1 г. |
1 чаена лъжичка канела | около 1,5 г. |
Вид на консервата | Времетраене бланширането в минути | Времетраене на стерилизацията в минути | ||
---|---|---|---|---|
За съдове от | ||||
½ л | 1 л | 2л | ||
Зелен фасул | 3 до 4 | 60 | 80 | 85 |
Зелена бакла | 3 до 4 | 60 | 70 | 80 |
Грах на зърна | 3 до 5 | 70 | 70 | 90 |
Бамя | 1 до 2 | 90 | 100 | 100 |
Паприкаш | 5 до 8 | 60 | 70 | 80 |
Пиперки за пълнене | 5 до 8 | 60 | 70 | 80 |
Сини патладжани | 5 до 8 | 60 | 70 | 80 |
Червени домати | 1 до 2 | 20 | 25 | 30 |
Доматено пюре | — | 15 | 20 | 25 |
Гювеч с бамя | — | 80 | 90 | 100 |
Зелен хайвер | — | 60 | 80 | 100 |
Лютеница | — | 60 | 80 | 100 |
Печени пиперки | — | 70 | 80 | 100 |
Пържени пиперки | — | 70 | 80 | 100 |
Пълнени патладжани | — | 70 | 80 | 100 |
Пълнени пиперки | — | 70 | 80 | 100 |
Постна мусака | — | 70 | 80 | 100 |
Компот от ягоди | — | 20 | 25 | 30 |
Компот от череши | — | 15 | 20 | 30 |
Компот от вишни | — | 15 | 20 | 25 |
Компот от кайсии и зарзали | — | 15 | 20 | 25 |
Компот от праскови | — | 20 | 25 | 30 |
Компот от сливи | — | 25 | 30 | 35 |
Компот от ябълки | — | 25 | 30 | 35 |
Компот от круши | — | 20 | 25 | 30 |
Компот от дюли | Здо4 | 25 | 30 | 35 |
Компот от грозде | — | 15 | 20 | 25 |
Компот от дренки | — | 20 | 20 | 30 |
Компот от смокини | — | 60 | 70 | 80 |
Месо — агнешко, телешко, свинско | — | 90 | 100 | 120 |
Месо от птици | — | 70 | 80 | 100 |
Бульон | 180 | 30 | 40 | 60 |
Шкембе | 60 | 90 | 100 | 120 |
Соленки - пръчици
Соленки - пръчици |
вторник, 11 март 2014 г.
Кростата с домати и моцарела
Продукти:
Приготвяне:
- От брашното, топлото масло, солта и малко вода омесваме меко тесто.
- Разточваме на кръг с диаметър 30см и го слагаме по дъното и стените( на около 2см) на намаслена тавичка . Правим дупки с вилица на места.
- Слагаме лист пергамент върху тестото и сипваме зрял боб до ръба на тавата.
- Печем в загрята фурна на 200С около 12-15 мин.
- Вадим от фурната и махаме хартията и боба.
- В кръг нареждаме резените домати и моцарелата като редуваме в кръг.
- Наръсваме с босилек, риган, сол и пипер. Отгоре поливаме леко с зехтин.
- Слагаме отново във фурната на 200С за около 15 мин.
неделя, 9 март 2014 г.
Спанак със заливка в гювечета
Продукти:
за 3 порции
- 1 кг. спанак
- 2 гл. лук
- 200 гр. кр. сирене
- 3 яйца
- 1/2 коф. кисело мляко
- подправки на вкус
- 50 гр. кашкавал
- домати от консерва
Приготвяне:
Лука се почиства и нарязва на ситно.Задушава се до омекване.След ,което се прибавя и спанака,накъсан на едро.
Сваля се от котлона.
Прибавя се натрошеното сирене,подправки/босилек,джоджен,
черен пипер/.
Разбърква се.
Разделя се на три равни части,които се слагат във всяко гювече.
Отгоре се слага 1-2 с.л. от домата.
Прави се заливка ,като яйцата се разбиват с киселото мляко и се прибавя настърган кашкавал.
Заливат се със заливката и се слагат в студена фурна,която се
включва на 200*С и се пекат ,докато станат златисти или около 20-25 минути.
четвъртък, 6 март 2014 г.
Запечени кренвирши с кашкавал
Продукти:
- кренвирши
- кашкавал-нарязан на тънки лентички
- по желание подправки
Приготвяне:
Всеки кренвирш се срязва по дължина и се слага от кашкавала.
Пекат се, докато кашкавалът се разтопи.
Сервират се със салата по избор,още докато са топли.
понеделник, 3 март 2014 г.
Вит тутманик с крема сирене
Идеална закуска,било то сутрешна или следобедна.:)
За тестото:
- 1 яйце/белтъка(жълтъка е за намазване отгоре)
- 200 мл. прясно мляко
- 1 с.л. олио
- 1 пак. суха мая или 1/2 куб. прясна
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- ~ 500 гр. брашно-предварително пресято
За намазване:
- 1 пак. краве масло (125 гр.)
За пълнежа от сирена:
- 1 пак. крема сирене } смесени
- около 200-250 гр. краве сирене
Приготвяне:
- Замесва се тесто от изброените продукти и се оставя да втаса на топло в намаслен и завит съд.
- След като удвои обема си се разделя на 6 топки,които също се оставят да се отпуснат на топло.
- Като се отпуснат се взима 1 топка и се разточва,намазва се с краве масло и се слага от сирената,навива се на охлювче,което се слага в тава покрита с хартия за печене.
- Така се прави с всяко от топчетата,като се завиват около охлювчето.
- Намазва се с разбит жълтък и се накъсват парченца масло отгоре.
- Втасва на топло около 30 мин. и се пече до готовност (около 30-40 мин.)
- След,което се завива под кърпа,за да омекне.
- Сервира се с айрян.
Абонамент за:
Публикации (Atom)
Popular Receipes
-
Трънка ( Prunus spinosa ) и Шипка ( Rosa canina ) Трънка Бодлив, силно разклонен храст с тъмносива кора. Листа...
-
Продукти: 1 пакет бисквити Житен дар 1 опаковка крем на Dr. Oetker без варене - ванилия 300 гр прясно мляко за кремът и още мал...