Blogroll
Pages
- Начална страница
- КАТАЛОГ
- Аламинути
- Баници
- Бисквити
- Бонбони
- Бутер тесто
- Гарнирани пити /Пици/
- Дребни сладки
- Еклери
- Заливки за мусака
- Катми и Палачинки
- Кексове
- Козунаци
- Кремове и Мусове
- Кулинарни идеи
- Кулинарни книги
- Кулинарни съвети
- Месни салати
- Месни ястия в гювечета
- Месни ястия на тиган
- Парфета
- Пастети-Мусове-Хайвери
- Пастички
- Пити
- Постни кюфтета
- Постни супи
- Постни ястия в тенджера
- Постни ястия на тиган
- Постни ястия на фурна
- Предястия с месо и риба
- Предястия с яйца
- Предястия със зеленчуци
- Пържени закуски
- Салати есен-зима
- Салати пролет-лято
- Сиропирани десерти
- Компоти
- Сладка-Конфитюри-Мармалади
- Сладки мъфини
- Сладкиши
- Солени кексове
- Солени сосове
- Соленки
- Студени напитки
- Тесто за пици
- Рула
- Торти
- Тутманици и Милинки
- Ястия с месо в тенджера
- Ястия с месо на фурна
- Ястия със спагети
- Ястия с риба на тиган
- Ястия с риба на фурна
- Ястия с яйца
- Зеленчукови консерви
- Хлебопекарна
- Микровълнова фурна - рецепти
- Вестници,списания и книги
сряда, 26 декември 2018 г.
Джинджифилово-какаови меденки със захарна глазура
Продукти:
брашно- 248 гр. /2ч.ч./
масло-100 гр.
пудра захар-70 гр. /1/2 ч.ч./
яйца-1 бр.
мед-117 гр. /3 с.л./
цейлонска канела-1/2 ч.л.
какао-3 с.л.,на Йоткер
джинджифил на прах-1 ч.л.
кардамон-2 бр.,зърна
карамфил-3 бр.,зърна
индийско орехче-1/4 ч.л.
сода бикарбонат-1/2 ч.л.
сол-1 щипка
Захарна глазура
белтък-1 бр.
пудра захар-около 200 гр.
степчета за пиене-различни цветове,за оцветяване
Приготвяне:
Медът и маслото се разтопяват в микровълновата на 300 W за 2-3 минути,без да завира.След това леко се охлажда и се прибавя яйцето,разбърква се.В купа се пресява брашното,содата,пудрата захар,какаото.В хаванче се счуква кардомона,карамфила,пресяват се и към тях се прибавят джинджифила,канелата,индийското орехче.Сместа от подправки се прибавя към брашното.Брашнената смес с подправки се прибавя малко по малко към медено-яйчената и се омесва гладко меко тесто.Доизмесва се с 2-3 щипки брашно,колкото да не лепне,повече не се прибавя.Завива се в стреч фолио и се оставя за около 1-2 часа в хладилник,докато тестото се стегне.После се взима част от тестото и се разточва върху леко набрашнен плот ,с точилка до 5 мм,вадят се форми,по желание се използват печати за сладки.Слагат се на хартия за печене,на разстояние една от друга.Пекат се в предварително загрята фурна на 160 градуса за 12 минути.После се оставят на решетка докато се охладят.Съхраняват се в кутия за сладки на хладно.
След като се охладят се прави глазурата.Белтъкът се разбива с вилица и се прибавя пресята пудра захар,докато се получи гъста смес.След това се разделя на 3 или 4 части и се оцветява с различен цвят степче - около 1-2 кафени лъжички.Разбърква се добре до хомогенна смес.Правят се фунийки от хартия за печене,пълнят се с различен цвят,връхчето се отрязва съвсем малко и се рисуват меденките.Оставя се за няколко часа ,докато изсъхне добре.
вторник, 4 декември 2018 г.
Свински кюфтета с варена застройка
Продукти
свинска кайма-250 гр.
ориз-50 гр.
чубрица-1/2 ч.л.,сушена
брашно за овалване
лук-1 гл.
моркови-1 бр.
сол на вкус
черен пипер на зърна-7-8 бр.
дафинов лист-1-2 бр.
олио-2-3 с.л.
вода-около 1,500 л
Сос
яйца- 2 бр.
кисело мляко-1/2 коф.
лимон-1/2 бр.,сока
брашно-3 с.л.
сол-2 щипки
Още
черен пипер за поръсване,смлян
магданоз за поръсване,пресен
Приготвяне:
Предварително измития ориз се омесва заедно с каймата и чубрицата.Правят се топчета колкото орех и се овалват в брашно.
В кипящата вода се слагат черния пипер на зърна,дафинов лист,сол на вкус,блендираните лук и морков и олиото.След 2-3 минути се пускат топчетата кайма.Варят се на тих огън 30-40 минути.За соса,яйцата,киселото мляко,лимоновия сок и брашното се пасират до гладка смес.Изсипва се в тенджера и се бърка с дървена лъжица непрекъснато като се добавя от бульона на кюфтетата.След което се прехвърля обратно в другата тенджера.Разбърква се непрекъснато около 5 минути и се отстранява от котлона.Поръсва се със смлян черен пипер и прясно нарязан магданоз.
вторник, 27 ноември 2018 г.
Пилешки бутчета Паприка на фурна
Продукти:
пилешки бутчета-6 бр.
масло-1 бучка
олио-около 1/2 каф.ч.
вода-около 100 мл.
сол на вкус
червен пипер-1 с.л.
черен пипер-по желание
куркума-по желание
Приготвяне:
Пилешките бутчета се почистват,измиват и слагат в тавичка.Овкусяват се със сол на вкус и се поръсват с червения пипер.Разбъркват се ,полива се с маслото,олиото и водата.Пекат се на 240 градуса фурна,до златиста коричка.Сервират се с гарнитура от пържени картофи.
вторник, 13 ноември 2018 г.
Кексът с червено вино на прабаба
Продукти:
яйца-2 бр.
червено вино-1 ч.ч.
захар-1 ч.ч.
олио-1/2 ч.ч.
орехи-1 ч.ч.
брашно-3 ч.ч.
конфитюр-3 с.л.,по избор
сода за хляб-1 ч.л.
кисело мляко-1 с.л.
ванилия на прах-1 бр.
какао-1 ч.л.,по желание
Яйцата се разбиват,прибавя се червеното вино, после захарта.Разбърква се до разтопяване на захарта, с дървена лъжица или тел за разбиване.Добавят се накълцани орехи,олиото,конфитюра и разтворената сода с кисело мляко.Прибавя се постепенно брашното и ванилиите.По желание може да се сложи 1 ч.л. какао на прах.Разбърква се добре,за да няма бучки брашно.Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава /или с хартия за печене/.Пече се в загрята фурна на 180 градуса,до суха клечка,нетрябва да полепва тесто.След изпичане се оставя да се охлади и се нарязва на парчета.По желание се поръсва с пудра захар.
* За приготвянето на кекса не е необходим миксер.
понеделник, 1 октомври 2018 г.
Домашен кетчуп с лук и подправки
Продукти:
домати- 4 кг.
захар- 3/4 ч.ч.
лук- 8 глави
оцет- 1 к.ч.
сол- 2 с.л.
канела- 1 ч.л., по желание
черен пипер-1 ч.л., смлян
индийско орехче- 1/4 ч.л.
кимион- 1 ч.л., смлян
Приготвяне:
Доматите се измиват и минават през машинка ,която отделя семките и люспите.
Лукът се почиства и измива,настъргва се на ренде.
Доматеният сок,лукът,солта и оцета се варят около 1 час на умерен огън.
След като изстине се пасира.
Отново се слага на огъня и се добавят останалите подправки, вари се до сгъстяване.
Насипва се в стъклени бутилки и се стерилизира 10-15 минути.
Мариновани свински ребра на фурна
Продукти:
ребра- около 1,500 кг.
кетчуп - 2 с.л. /или домашен- Домашен кетчуп с лук и подправки/
червен пипер - 1/2с.л.
соев сос - 1 с.л.
мед - 2 с.л.
зехтин - 1 с.л.
уиски - 2 с.л.,или ракия
черен пипер,смлян
чесън на прах или настъргани скилидки
Приготвяне:
Всички съставки се разбъркват до хомогенна смес и с четка се намазват обилно.
Мариноват се 1 нощ в хладилник.
Слагат се в алуминиева тавичка за еднократна употреба,налива се 1 пръст вода и се пекат на долна скара.
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна до хубав загар.
Абонамент за:
Публикации (Atom)
Popular Receipes
-
Трънка ( Prunus spinosa ) и Шипка ( Rosa canina ) Трънка Бодлив, силно разклонен храст с тъмносива кора. Листа...
-
Продукти: 1 пакет бисквити Житен дар 1 опаковка крем на Dr. Oetker без варене - ванилия 300 гр прясно мляко за кремът и още мал...