Blogroll
Pages
- Начална страница
- КАТАЛОГ
- Аламинути
- Баници
- Бисквити
- Бонбони
- Бутер тесто
- Гарнирани пити /Пици/
- Дребни сладки
- Еклери
- Заливки за мусака
- Катми и Палачинки
- Кексове
- Козунаци
- Кремове и Мусове
- Кулинарни идеи
- Кулинарни книги
- Кулинарни съвети
- Месни салати
- Месни ястия в гювечета
- Месни ястия на тиган
- Парфета
- Пастети-Мусове-Хайвери
- Пастички
- Пити
- Постни кюфтета
- Постни супи
- Постни ястия в тенджера
- Постни ястия на тиган
- Постни ястия на фурна
- Предястия с месо и риба
- Предястия с яйца
- Предястия със зеленчуци
- Пържени закуски
- Салати есен-зима
- Салати пролет-лято
- Сиропирани десерти
- Компоти
- Сладка-Конфитюри-Мармалади
- Сладки мъфини
- Сладкиши
- Солени кексове
- Солени сосове
- Соленки
- Студени напитки
- Тесто за пици
- Рула
- Торти
- Тутманици и Милинки
- Ястия с месо в тенджера
- Ястия с месо на фурна
- Ястия със спагети
- Ястия с риба на тиган
- Ястия с риба на фурна
- Ястия с яйца
- Зеленчукови консерви
- Хлебопекарна
- Микровълнова фурна - рецепти
- Вестници,списания и книги
четвъртък, 30 август 2018 г.
Салата Кубчето на Рубик
Лятна 3D салата Кубчето на Рубик
Продукти:
домати- 1-2 броя, червени
сирене- 150-200 гр., краве
Дресинг
чесън- 2-3 скилидки
олио- 1 с.л.
сол - 1 щипка
копър- 1-2 стръка
Приготвяне:
Доматите се измиват, почистват и нарязват на кубчета 1, 5 см., сиренето също на кубчета.
В чиния за сервиране се нарежда едно кубче домат, до него едно сирене и така се редуват.Трябва да се получи форма на квадрат.На втория ред местата се разменят, на мястото на сиренето е домат и обратно.Чесънът се почиста , добавя солта, нарязания копър.Намачква се в хаванче, прибавя се олиото и се разбърква.Салатата се полива с дресинга и се сервира.
Може да се експериментира с различни плодове и зеленчуци, ефекта е невероятен.
сряда, 29 август 2018 г.
Вкусни целувчени ореховки с 1 белтък
Чудесно оползотворяване на останали белтъци,много вкусни и леко дъвчащи.
Продукти:
белтъци- 1 бр.
захар- 50 гр., кристална
орехи- 100 гр., смлени или скълцани
Приготвяне:
Белтъка се разбива на пяна, прибавя се малко по малко от захарта.
Трябва да се получи лъскава маса, която да не пада от купата при обръщане.
Прибавят се орехите и се разбърква с лопатка отдолу на горе , за да не спадне сместа.
С помощта на чаена лъжица се загребва и поставя на хартия за печене в тавата от фурната.
Пекат се в загрята фурна на 160 градуса до приятен злитист цвят, по малко от 10 минути.
После се охлаждат на решетка и съхраняват в кутия.
вторник, 28 август 2018 г.
Тройно прегънати банички със сирене и масло
Продукти:
кори за баница- 1 пакет /350 гр./
сирене- около 300 грама
яйца- 3 бр.
кисело мляко- 250 гр.
газирана вода- около 100-150 мл.
бакпулвер или сода бикарбонат - 1-2 щипки
олио- 100 гр.
масло- 1 пакетче /125 грама/
Приготвяне:
В купа се натрошава сиренето,прибавят се яйцата,млякото,набухвател,олиото,газ.вода.След всяко се разбърква.
Тава се намазва обилно с размекнатото масло.Взима се кора и се намазва с масло,обръща се върху друга кора ,с намазаната част надолу.
Пак се намазва с масло,отгоре.Слага се плънка 1-2 големи с.л. на тясната страна и се навива на руло /краищата се подгъват,за да не изтече пълнежа/,като се хващат по 3 кори наведнъж.Нареждат се в тавата,намазват се с масло и разбито яйце.Пекат се на 180*С за около 25-30 минути.
***
понеделник, 27 август 2018 г.
Вкусна запеканка с кайма ,картофено пюре и сирена
Вкусна запеканка с кайма,картофено пюре и сирена.Може да се импровизира и да се добавят гъби,чушки и др.
Продукти:
кайма - 500 гр.
сол на вкус
черен пипер-смлян
кимион
чубрица - 1 ч.л.
яйца - 1 бр.
лук - 1 глава,малка
картофи - 2 броя
масло/олио - 2 с.л.
прясно мляко - около 200-300 мл.
индийско орехче
кашкавал - 100-150 г ,настърган
топено сирене - 2-3 триъгълничета
домат - 1 бр.,червен
Приготвяне:
Сварете картофите и ги направете на пюре, докато са топли, като ги разбъркате с малко сол, черен пипер,
индийско орехче и прясно мляко /с консистенция на боза/.
Лука настържете или блендирайте,омесете каймата с него, като добавите всички подправки и яйцата.
Разстелете каймата върху намазнена тава.
Наредете обелен и нарязан на филийки домат,посолете с малко сол.
Сложете да се изпече в умерено загряна фурна,200*С за около 30 минути.
След това разстелете отгоре картофеното пюре ,добавете топеното сирене на парченца.
Поръсете с кашкавала и върнете да се запече до апетитен загар.
неделя, 26 август 2018 г.
Пълнени пресни чушки с яйца и сирене на фурна
Бързо,лесно,вкусно!
чушки - около 10-12 бр.,пресни /червени,зелени/
сирене - около 300-350 гр.
яйца - 4 бр.
брашно - 1 с.л., при нужда
домати - 1-2 бр.
магданоз - 1/4 връзка, ситно нарязан
олио
сол на вкус
черен пипер-по желание
Приготвяне:
Почистете чушките, изтърбушете ги, като добре ги почистите от семенцата.
Разбийте яйцата и ги разбъркайте с натрошеното сирене. по желание добавете обелен и нарязан ситно домат.
Ако има нужда сместа да се сгъсти, се разбива с 1 с.л. брашно. Накрая объркайте с малко нарязан магданоз.
Напълнете чушките със сместа и топвайте отвора им в чинийка с брашно. Подреждайте ги в намазнена тава.
Между тях може да сложите обелен и нарязан червен домат,леко посолен.
Полейте ги навсякъде със олио,да не са на сухо.
Вода не се слага или долива!
Сложете ги да се изпекат в предварително загряна фурна на 200-240 градуса за около 30-40 минути или до готовност.
Поднесете пълнените чушки с още малко ситно нарязан магданоз.
петък, 24 август 2018 г.
Сочен кекс с масло и карамелизирани орехи
Много пухкав и сочен кекс с масло и карамелизирани ядки
Продукти:
яйца - 5 бр.
захар - 1 1/2 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
олио - 1/2 ч.ч.
брашно - 2 ч.ч.
бакпулвер - 1 пакетче
ванилия - на прах или канела
какао - няколко с.л. (на прах)
орехи - 50 г наситнени или др. ядки
захар - 100 г, за карамелизиране
масло - за намазване, със стайна температура
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, докато побелеят. Прибавя се разбърканото киселото мляко, в което е прибавена содата. След това се слага олиото и накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилиите.
Разбърква се внимателно до хомогенна смес. По желание се разделя на две части, като само в едната се прибавят няколко супени лъжици какао.
Форма за кекс се намазва обилно с маслото и се посипва с кристална захар или предварително приготвен и смлян гриляж /крокан/ от орехите.
За него захарта се карамелизира, сипват се орехите, разбърква се и се отстранява от огъня. Изсипва се веднага в намаслена тава. След като изстине се наситнява, смила и използва.
Двете смеси се редуват във формата. Фурната се загрява на 250 градуса, формата се слага и температурата се променя на 200 градуса. Така се пече за около 5-10 минути на горен и долен реотан.
След това се пече само отдолу на 180 градуса за около 20-30 минути, след това на горен и долен реотан още 5-10 минути до суха клечка.
По желание се прави заливка от разтопен шоколад + 1-2 с.л. олио.
Абонамент за:
Публикации (Atom)
Popular Receipes
-
Трънка ( Prunus spinosa ) и Шипка ( Rosa canina ) Трънка Бодлив, силно разклонен храст с тъмносива кора. Листа...
-
Продукти: 1 пакет бисквити Житен дар 1 опаковка крем на Dr. Oetker без варене - ванилия 300 гр прясно мляко за кремът и още мал...