Blogroll
Pages
- Начална страница
- КАТАЛОГ
- Аламинути
- Баници
- Бисквити
- Бонбони
- Бутер тесто
- Гарнирани пити /Пици/
- Дребни сладки
- Еклери
- Заливки за мусака
- Катми и Палачинки
- Кексове
- Козунаци
- Кремове и Мусове
- Кулинарни идеи
- Кулинарни книги
- Кулинарни съвети
- Месни салати
- Месни ястия в гювечета
- Месни ястия на тиган
- Парфета
- Пастети-Мусове-Хайвери
- Пастички
- Пити
- Постни кюфтета
- Постни супи
- Постни ястия в тенджера
- Постни ястия на тиган
- Постни ястия на фурна
- Предястия с месо и риба
- Предястия с яйца
- Предястия със зеленчуци
- Пържени закуски
- Салати есен-зима
- Салати пролет-лято
- Сиропирани десерти
- Компоти
- Сладка-Конфитюри-Мармалади
- Сладки мъфини
- Сладкиши
- Солени кексове
- Солени сосове
- Соленки
- Студени напитки
- Тесто за пици
- Рула
- Торти
- Тутманици и Милинки
- Ястия с месо в тенджера
- Ястия с месо на фурна
- Ястия със спагети
- Ястия с риба на тиган
- Ястия с риба на фурна
- Ястия с яйца
- Зеленчукови консерви
- Хлебопекарна
- Микровълнова фурна - рецепти
- Вестници,списания и книги
сряда, 11 декември 2019 г.
Гръцки сладкиш с пудинг
Автентична рецепта от гръцка сладкарница. :)
Продукти:
За блата /платката/
яйца - 6 бр.
захар - 1 ч.ч.,кристална
цар. грис - 1 ч.ч. ,фин за десерти
брашно - 1/2 ч.ч.,бяло
цар. нишесте - 1/2 ч.ч.,натурално
портокал - 1 бр.,само кората
прясно мляко - 4 с.л.
ванилия - 1 есенция
бадемов екстракт - 1 с.л. или ром
За пудинга
жълтъци- 5 бр.
сладкарска сметана - 300 мл.
прясно мляко - 700 мл.
цар. нишесте - 3 с.л.,натурално
ванилия - 1 есенция
За сиропа
захар - 2 ч.ч.,кристална
цар. глюкоза - 1 ч.ч.
вода - 1 ч.ч.
коняк - 50 мл. или ром
Глазура
шоколад - 150-200 гр.,черен или млечен
шоколад - 100 гр.,бял
Приготвяне:
За платката,яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.Белтъците се разбиват с 2/3 от захарта,а жълтъците с останалата.Към жълтъците се прибавя млякото,портокаловата кора,екстракта или ром и ванилията.Малко от белтъците,пресятите брашно,грис и нишесте,разбърква се.Прибавят останалите белтъци ,като се разбърква отдолу нагоре до пухкава смес.Изсипва се в тава с хартия за печене.Пече се в загрята на 180 градуса,около 20-25 минути.
След това платката се изрязва наспоред купичките в ,които ще се приготвя десерта,а именно овални купички.
За сиропа,захарта,глюкозата и водата се кипват за около 5 минути.Отстранява се от котлона и се охлажда.
За пудинга,жълтъците,нишестето и малко от млякото се разбиват добре.Останалото мляко се кипва и на тънка струйка се прибавя жълтъчната смес,разбърква се до сгъстяване,прибавя се ванилията.Охлажда се и се прибавя разбитата сметана,до получаване на пухкав крем.Охлажда се леко.
Сглобяване,в овалната купичка се поставя стреч фолио,за да може после да се извади лесно.Слага се от пудинга,отгоре платка така се прави до изчерпване на крема и платките.После се сиропира поетапно,на няколко пъти.Покрива се с фолио и се прибира в хладилник за 12 часа.След това се обръща в поднос.За глазурата,шоколадите се разтопяват.В черния /млечния/ се прибавя лъжичка олио за блясък и се разбърква добре.В белия не се прибавя нищо,поставя се в корнет направен от хартия за печене.Изрязва връхчето малко,за да се получи тънка линия при рисуването.Върху всеки десерт се излива тъмния шоколад,а с белия се рисуват линии.Готовите десерти се прибират в хладилник,покрити.
Абонамент за:
Публикации (Atom)
Popular Receipes
-
Трънка ( Prunus spinosa ) и Шипка ( Rosa canina ) Трънка Бодлив, силно разклонен храст с тъмносива кора. Листа...
-
Продукти: 1 пакет бисквити Житен дар 1 опаковка крем на Dr. Oetker без варене - ванилия 300 гр прясно мляко за кремът и още мал...