Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

понеделник, 29 септември 2014 г.

Компот от трънки и шипки




Трънка (Prunus spinosa) и Шипка (Rosa canina)


Трънка

Бодлив, силно разклонен храст с тъмносива кора.
 Листата са елипсовидни до обратно яйцевидни,, назъбени. 
Цветовете са най-често единични, бели, с дълги дръжки. Чашката и венчето са петлистни, а тичинките са много.
 Плодът е тъмносин със синкав налеп и кисел вкус, костилков.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Цветове:

  • гликозиди;
  • минерални вещества;
  • восъци;
  • флавоноиди;


Плодове: 

  • захари;
  • пактин;
  • танини;
  • гликозиди;
  • багрила и други.



  • ДЕЙСТВИЕ:

    • противовъзпалително;
    • запичащо;
    • пикочогонно.


    ПРИЛОЖЕНИЕ:

    Намира приложение при:

    • колити;
    • диарии;
    • гастрити;
    • бъбречни заболявания;
    • кожни заболявания и други.

    НАЧИН НА УПОТРЕБА
    В 500 мл вода се слагат 2 супени лъжици 
    от листата или цветовете 
    на растението. Киснат около един час. Прие се по
     1 чаша три пъти на ден.






Шипка

Обикновената шипка (Rosa canina) е вид диворастяща роза
Тя представлява многогодишен, бодлив, силно разклонен храст със стъбла, достигащи 1 до 5 m дължина. 
Шипката цъфти през месеците май до юлицветовете са бледорозови до бели с диаметър 4-6 cm и с по пет венчелистчета
Плодовете (шипки) узряват през есента и са овални, червено-оранжеви, с размер 1-2 cm, месести, пълни с множество космати семена.

ЦАРИЦАТА НА БИЛКИТЕ

   Шипката е една от най-познатите и широко използвани билки у нас. Нейното лечебно действие е доказано с годините. Дължи се на високото съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К. По съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог в растителния свят! Обичайно пресните зрели плодове съдържат до 600мг витамин С (в 100г плод), според други източници - до 2 грама (при определени сортове). В семената се съдържа витамин Е. Високо е съдържанието на минерални соли - най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и др., флавоноиди (кемпферол, кверцетин, рутин). Съдържанието на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор в шипката е много по-високо отколкото в много плодове и зеленчуци.

В традиционната българска народна медицина плодовете от шипка се използват за повишаване защитните сили на организма, особено в късна есен, през зимата и в ранна пролет. Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина изпозва шипката и при стомашно-чревни и бронхиални заболявания. 

Плодовете се използват за приготвяне на мармалад, билкови чайове и шипково вино.
Плодовете на шипката могат да се ядат сурови или се използват за приготвяне на сладко и мармалад. От тях може да се приготви и сироп. Сиропът от шипки е особено подходящ за бебетата и малките деца като хранителна добавка.



Цъфти през април-май. Дава плодове през есента, които се берат през октомври-ноември
Сега е сезона на това богатство пълно с витамини и минерали,които ще ни заредят с енергия.


Продукти за 6 бурканчета:



  • ~ 500 гр. трънки
  • ~ 100 гр. шипки
  • ~ 9 суп.л. кристална захар
  • студена вода





Приготвяне:

1. Плодовете се измиват под течаща вода в гевгир.
2. Разпределят се в бурканчетата,прибавя се по 1 1/2 суп.л. захар.
3. Долива се с вода до горната резка на буркана.
4. Затварят се и се варят 10-15 мин.
5. След което се обръщат с капачката надолу и се завиват.
6. На другия ден се обръщат с капачката нагоре.















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Popular Receipes