Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

петък, 9 февруари 2018 г.

Пълнозърнести бисквити с какаови зърна

Най-вкусните напукани шоколадови сладки или Пълнозърнести бисквити с какаови зърна.Приготвят се много бързо.Може да направите дозата на половина.
Продукти за цяла доза: 120 грама горчив шоколад 90%,110 грама несолено масло,3 леко разбити яйца,100 грама нерафинирана тръстикова захар (или бяла кристална захар),120 грама пълнозърнесто брашно,90 грама неподсладено какао,1 1/2 ч.л. бакпулвер,1/4ч.л. сол,4 с.л. сурови какаови зърна Приготвяне: 90 грама от шоколада и цялото масло се разтопяват на водна баня,охлаждат се за 10 мин.В купа се пресяват брашното,какаото,бакпулвера. Останалия шоколад се наситнява.В разтопения шоколад се добавят яйцата и захарта,разбиват се с миксер до разтопяване на захарта.Прибавят се пресятата брашнена смес.Бърка се с дървена лъжица/шпатула.Прибавя се ситно нарязяния шоколад,сол,какаови зърна(които предварително сме запекли за кратко в незалепващ тиган,обелили с ръце,както фъстъци и блендираме).От сместа се оформят топчета с ръце и се нареждат в тава с хартия за печене на разстояние и се поставят за 10 минути в хладилник.Пекат се за кратко,за да останат влажни около 8-10 минути (не повече)в предварително загрята фурна на 180*С.После се охлаждат на решетка.
Доказаните ползи от суровото какао *Изключително добър антиоксидант – антиоксидантите защитават клетките и ги пазят от преждевременно остаряване; какаовите антиоксиданти се усвояват от организма за много кратко време; *Подобряват метаболизма и са подходящи за диети като осигуряват необходимите минерали и витамини, потискат апетита и удължават чувството на ситост; *Имат анти-депресивно и анти-стресово действие. Когато хапваме какаови зърна отделяме хормони на щастието – ендорфин и серотонин; съдържат и фенилетиламин – това е вещество, което човек произвежда, когато е влюбен; *Дават енергия и карат тялото да се чувства бодро и свежо – добър заместител са на кафето и е най-полезната ободрителна напитка измежду всички. *Регулират нивата на холестерола и кръвната захар; *Грижат се за сърдечно-съдовата система чрез съдържанието си на полифеноли и магнезий, които вещества поддържат сърдечното здраве и регулират високото кръвно налягане; *Спомагат за редуциране на килограмите, защото полифенолите са чувствителни към инсулин и регулират гликемията; *Намаляват риска от рак, диабет, инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания, заради високото съдържание на епикатехин (при обработката на какаовите зърна, това съединение намалява и дори изчезва, затова ги купувайте и консумирайте цели); *Заради богатото си съдържание на много протеини, фибри, витамини и минерали – калций, магнезий, желязо, цинк, хром, манган; витамини: А, Б-комплекс, Е, С и други, са изключително полезни за целия организъм и поддържането на органите и системите в добро здраве; *Съдържат белтъчини, мазнини и въглехидрати, които дават чиста енергия на организма и се усвояват лесно, а не се натрупват под формата на излишни килограми, както се случва при консумацията на сладки неща; *Облекчават предменструалния синдром и болките, подсилват вените и артериите, дейността на сърдечния мускул, намаляват кръвосъсирването; *Със своите около 200 полезни за организма съединения, какаовите зърна са изключително полезна храна за човешкия организъм, бърз източник на енергия и ситост. Радват се на голяма популярност във веган средите и практически няма човек, който наистина води здравословен начин на живот и не се ползва от техните качества. Дори и да не сте на диета, да не сте суровоядец или вегетарианец, не отказвайте това богатство. *Консумирайте по няколко сурови и за предпочитане цели какаови зърна на ден и съвсем скоро ще се насладите на ползите. Ако пък ви се струват горчивички, можете да ги счукате в хаванче и да ги смесвате с фибри, други ядки, овес, шейкове или да ги поръсвате върху различни десерти. Какаото на прах не е смлени зърна, а извлек от какаовото масло, което се извлича като паста. Тя съхне и става на прах. Оттам идва категоризацията на натуралните шоколади - 50%, 75% масленост, колкото по-високо, толкова шоколадът е по-полезен. източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Popular Receipes