Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

сряда, 4 април 2018 г.

Много пухкав козунак на конци по стара оригинална рецепта + снимки и видео стъпка по стъпка


Рецептата е от 1964 година от стара готварска книга.

Продукти за 3 козунака:

1 кг. брашно за козунаци (+ допълнително около 200 грама)
6 яйца
200 грама мазнина (краве масло или св. мас,може 50:50)
200 грама захар (по желание 50 или 100 грама повече)
1 кубче прясна мая
250 мл. пълномаслено прясно мляко
кората на 1 лимон
есенция по избор-ром,ванилия,лимон
1 с.л. ром или друг алкохол
щипка сол

1 белтък за намазване

Пълнеж:по избор
- 1/3 ч.ч. стафиди,накиснати в горещ алкохол да омекнат (може да се затопли в МВ)
- 2 кутии локум
- орехови,бадемови ядки
- мармалад

Захарен сироп за намазване след изпичане:
2:1,захар и вода и кристална захар за поръсване,след това.


Приготвяне:

Тестото може да се замеси на ръка или в хлебопекарната на програма тесто,като циклите може да са 1 или 2 по избор.

В хлебопекарната:
Приготвят се продуктите,яйцата и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем,слага се настърганата лимонова кора,есенцията,рома и се сипва в съда на пекарната,млякото се затопля леко (приятно топло,нито студено,нито горещо) и маята се натрошава,добавя се щипката сол,1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното,като шупне и се появят мехурчета се слага при яйчената смес в съда на пекарната.Прибавя се малко по малко пресято брашно,пуска се на програма тесто и се добавя още,трябва да се получи меко и нелепнещо тесто,не трябва да се маже под бъркалките.Като се оформи на топка се вади и се разстила на масата,намазва се с мазнина (може да разделите мазнината и половината да сложите в началото при яйчената смес,за да се поеме по-лесно),захлупва се,пак се разстила и така до свършване на мазнината.Ако лепне се прибавя малко брашно.Така се получават много пластове.Поставя се в изключена хлебопекарна да втаса,да удвои или утрои обема си (няколко часа,тестото е обогатено с мляко,яйца и захар и отнема време-около 3 часа).



На ръка:
Брашното се пресява в гляма купа.Отделно се разбиват яйцата и захарта.Към тях се прибавят лим. кора,есенция,рома.Млякото се затопля,натрошава се маята,добавя се щипката сол,1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното.В купата с брашното се прави кладенче и се сипва яйчената смес,млякото с маята.Започва се замесване на тестото.Замесва се добре,докато не се получи хомогенна смес.В началото ще се получат бучки,просто размесвайте усърдно и накрая ще се получи.
Тестото трябва да е меко,лесно за размесване и да не лепне.Втората част е вкарване на мазнина в него (размекнато,разтопено).Тестото се разстила на масата,намазва се с мазнина (може да разделите мазнината и половината да сложите в началото при яйчената смес,за да се поеме по-лесно),захлупва се,пак се разстила и така до свършване на мазнината.Ако лепне се прибавя малко брашно.Така се получават много пластове.Оставя се да втаса,покрито в топло помещение или във фурната на 50 градуса.


След втасване може да се оформя на руло,плетени коцунаци с пълнеж или без или кифлички.Ако е руло с мармалад,върху разстлания мармалад се ръсят смлени орехи,за да не се разтича по формата.
Плетени козунаци- тестото се дели на 3 за три козунака,всяка част се дели на 2,правят се на фитили,сплескват се и се слага пълнеж,ако е без тази стъпка се пропуска и се сплитат на кръст.Поставят се във подходящи форми с високи стени (за да не се разливат)и хартия за печене.Намазват се с разбит белтък и се поставят във фурна на 50 градуса да втасат или покрити в топло помещение.Втасват,докато запълнят хубаво формите и удвоят обема си,да се покажат над формата,да стане въздушно и леко,не споменавам колко време ще отнеме,трябва да се следи.По желание преди печене може отново да намажете с белтък,но много внимателно без натиск.Пекат се първо на 100*С около 5-10 минути,после на 170-180*С около 40-45 минути.Когато придобият приятен загар се покриват с ал.фолио или пекарска хартия.Проверява се с дървено шишче,ако излезе сухо са готови.

Снимки-на ръка:





Снимки-в хлебопекарна:





Видео-КАК СЕ СПЛИТА КОЗУНАК:











2 коментара:

Popular Receipes