Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

сряда, 1 август 2018 г.

Домашен ябълков и малинов оцет



Продукти:
ябълки- 4 кг.
вода- 4 литра
захар- 1,200 кг.


Приготвяне:

За приготвянето на ябълков оцет се използват свежи,незавехнали ябълки,може паднали от дърво.Ябълките се измиват,нарязват се на малки парчета,заедно със семките,т.т. махат се само дръжките.Ако има загнило се изчиства.Слагат се в кофа или друг съд.В тенджера се сипва водата и захарта,слагат се на котлона и се разбъркват,докато се разтвори захарта.Горещия сироп се излива се върху нарязаните ябълки.Разбърква се с ръка или дървена лъжица.Отгоре се слага тензух или друга дишаща материя и всеки ден в продължение на 10-15 дена се разбърква.Температурата в помещението трябва да е около 20-30 градуса,за да може да протече правилна ферментация.После се прецежда през марля и се налива в стъклени бутилки.Така стои около 1 месец.След утаяване се прецежда и налива в стъклени бутилки.След което е готов.Домашният оцет има дълъг срок на годност,ако се спазва правилото да се държи на тъмно и хладно място.












* Домашен ябълков оцет правя от няколко години.Правила съм по-различни начини-нарязани ябълки,настъргани,минати през сокоизстисквачката-сока и пулпа се събират заедно, става и по трите начина.НО СПОРЕД МЕН ОТ НАРЯЗАНИ ЯБЪЛКИ,ФЕРМЕНТАЦИЯТА ПРОТИЧА ПО-БЪРЗО,ЗАТОВА ГО ПРАВЯ ИМЕННО ПО ТОЗИ НАЧИН.
*ДОМАШЕН ПЛОДОВ ОЦЕТ може да се направи от много плодове и ароматни билки-от малини,ябълки,круши,копър,листа от малини,мента и др. за каквото се сетите и имате в наличност,получава се много ароматен и здравословен оцет.
Прави се поотделно,по описаната рецепта по горе,от един вид плод.Така от сезонни плодове.След като са напълно готови и избистрени,всички оцети се смесват.Резултатът е повече от добър.Получава се много ароматен и пълен с полезни съставки оцет,без добавени консерванти и оцветители.А приготвянето въобще не е трудно,вярно че отнема време,но със сигурност който го приготви ще остане доволен и ще си прави всяка година.

Плодът /само един вид-например ябълки/ и билки се нарязват и слагат в голям бидон,оставят за ферментация,като се слага захар и вода разбира се.Всеки ден се разбърква.След около месец се прецежда и налива в стъклени бутилки.След като се утаи се прецежда отново и налива в стъклени бутилки.Прибира се на тъмно и хладно място.
*Може да се приготви и без прибавка на захар или пък с мед вместо захар.


Домашен малинов оцет





Ето и една изпитана рацепта при световъртеж с домашен ябълков оцет:В чаена чаша се слагат по 1 с.л. оцет и захар,долива се с вода.Оставя се за 1 нощ,на другата сутрин се разбърква и се изпива два часа преди закуска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Popular Receipes