Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

понеделник, 5 март 2018 г.

Арменски хляб МАТНАКАШ



Матнакаш, Matnakash,тук е видеото-е традиционен арменски хляб със златиста хрупкава коричка и мек и въздушен в средата.Хлябът е невероятно вкусен и ароматен.Всъщност се приготвя много лесно,трябва да обърнете внимание на замесването и текстурата на самото тесто.Вкусът е напълно различен от обикновения хляб и е направо неустоим.


Продукти:

500 грама пшенично брашно
250 мл. вода + още около 100 мл.
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. суха мая или 9 гр. прясна
1 1/2 ч.л. сол
2-3 с.л. олио
още:30 гр. брашно + ~100 мл. вода


Приготвяне:

В купа се пресява брашното прибавя се солта и захарта,разбърква се,прави се кладенче.В друга купа се налива водата (250 мл.),маята и 230 грама от брашното,разбърква се (с консистенция на овесена каша) и се покрива с фолио,оставя се 3-4 часа.
После се прибавя в купата с брашното,меси се на ръка,прибавят се 100 мл вода,получава се лепкаво тесто,меси се около 15 мин.,докато се получи меко и еластично тесто.Покрива се с фолио и втасва (да удвои или утрои обема си),през това време се прави брашнена смес от 30 гр. брашно и вода,слага се на котлона и се бърка постоянно,докато леко се посгъсти.Тестото се отлепва от купата с намаслени ръце и се слага в намаслена тава и леко се раздърпва,правят се бразди с пръсти(като на снимката и във видеото),втасва около 20 мин.Пак се повтарят браздите,за да не се слеят,намазва с брашнената смес с помощта на четка,без натиск,за да не спадне.Втасва окончателно около 20 мин.Може отново да повторите браздите.Пече се на около 200*С в предварително загрята фурна до златисто.
* Може да намажете хляба с краве масло и да поръсите с подправка,например самардала.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Popular Receipes