Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

събота, 24 март 2018 г.

Балатонки (Кренвиршки)



Пухкави закуски с кренвирш и кашкавал.


Продукти:

около 1 кг брашно
1 кубче мая
2 с.л. сол
2 с.л. захар
100 мл. олио
1 яйце
200 мл. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
210 мл. хладка вода
жълтък - за намазване
за поръсване-сусам или кашкавал,подправки
5 кренвирша (ако слагате по четвъртинка)


Приготвяне:

В купа се смесват маята,вода и захарта и се оставят за около 10-15 мин.Прибавя се яйцето и се разбива леко.Киселото мляко и содата се разбъркват и се слагат в купата.Прибавят се солта и олиото. Постепенно се прибавя от пресятото брашното.Меси се нелепнещо тесто,може и в хлебопекарната да се замеси.От тестото се правят топчета.Оставя се да втасат 30 мин.Всяко топче се разточва на правоъгълник с дебелина около 5-6 мм.,в единия край се слага четвърт кренвирш, а надолу тестото се нарязва на лентички. Навива се от кренвирша към лентичките.Слагат се в намазнена тава. Втасват още 30 мин. Намазват се с разбития жълтък и се поръсват със сусам или настърган кашкавал,подправки по желание (чубрица,черен пипер).Пекат се в предварително загрята фурна на 200-230 *С около 15-20 мин.

*Може да разделите рецептата на половина или четвъртина или според това колко кренвирша имате.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Popular Receipes