Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

четвъртък, 2 март 2023 г.

Домашно краве сирене + видео


 Моят начин на приготвяне на домашно краве сирене. 

Видео на страницата ми във фейсбук: Домашно краве сирене

Продукти:

4 литра сурово краве мляко 
24 капки Троянски мая
морска сол 
кулинарен термометър 


Приготвяне:

Млякото се прецежда със ситна цедка в тенджера от неръждаема стомана или емайлирана.
Загрява се до 36-37*С ,приятно топло на пипане с пръст.
Отстранява се от котлона на дървена дъска,за да задържа топлината.
Капват се капките (понеже троянската мая няма капкомер използвах сламка за пиене) и се разбърква с дървена лъжица хубаво. Захлупва се с капака и се покрива с тънко одеяло. Оставя се за около 1 час и 30 минути, докато се подсири и заприлича на желирано кисело мляко и се покаже суроватката (цвик). Ако след времето не се е стегнало се оставя още и се проверява от време на време. Зависи колко е топло в помещението и дали е лято или зима.
След като е желирало се нарязва с нож на малки квадратчета 3-4 см. до дъното на тенджерата.Отново се оставя така 15-20 минути, след това време се разбърква един-два пъти и се прехвърля в намокрен и отцеден тензух който се завръзва на точилка ,а тя се слага над кофа,да се отцежда,около 1 час. (Времето зависи от това какво количество мляко имате,ако е повече ще е необходимо повече време и обратно.) 
След това се слага в кофичка (в моя случай кофа от маслини) с направени  дупки на дъното,за да се отцежда и вече да се придаде необходимата форма.
Капака на кофата се изрязва,като се маха само ръба,за да може да влезе в самата кофа върху подсиреното  и отгоре се слага тежест ( и тук е от значение какво количество се прави ,за да не се направи на гумена подметка ,за около 1 кг сирене около 800 грама до 1 кг. тежест. /например пакет брашно или захар няма значение).
Оставя се около 1 час ( зависи количеството отново ,повече време ще го направи сухо,за по големи количества повече време,също някои обичат по меко сирене и не го цедят много, следователно то тежи повече)
Преди да го цедя излезе около 780 грама,след това теглото пада от цеденото,всеки преценява колко време ще продължи то, в зависимост от вкусовите си предпочитания.
След като е придобило форма се разрязва на едри парчета. В кофичка се поръсва морска сол и всяко парче се поръсва и реди плътно в нея. Покрива се с отрязания капак ,за да няма въздух между сиренето и капака на кофата. Оставя се така в мазето или температура от около 14-15 *С за 2-3 дни. На първия ден продължава да отделя суроватка, оставя се така,ако е малко може да се долее още да покрие. Оставя се да зрее 45 дена ,но някои го консумират и прясно.


*След като е оформено сиренето се поръсва с морска сол , а не готварска трапезна! Морската сол прави сиренето стегнато, а не меко.

Това е моят начин на приготвяне.


Снимки от приготвянето:
/за по-голям размер на снимката кликнете на нея/






































 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Popular Receipes