Много подходящо за закуска и не само,с чаша сок или айрян.
Продукти:за тестото:
/1 готово или по ваша рецепта/
- 400-500 гр. брашно
- 1 куб. прясна мая
- 1 с.л. мед /захар/
- 1 ч.л. сол
- 2-3 с.л. олио
- топла,но не вряла вода или пр. мляко /айрян/ за меко и еластично тесто
За пълнеж:
нарязани на малки кубчета-
- -кисели краставички
- -краве сирене
- -червена чушка
- -шпек
- -кашкавал
За намазняване на топките тесто:
- 2-3 с.л. разтопена св. мас или кр. масло
- 2-3 счукани ск. чесън
- 1 ч.л. сушен риган
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. сусам
За намазване отгоре:
- 2-3 с.л. домашна лютеница
- 1 с.л. разтопено масло
Приготвяне:
- Замесеното и втасало около 30-40 мин. тесто се разточва на кора дебела 2 см.,нарязва се на ленти,а те на квадрати /или големи колкото орех/.
- Във всяко късче тесто се слага по малко от пълнежа,притиска се и се окръгля.
- Топчетата се слагат в мазнината с чесън и подправки и се овалват.
- В тава или форма за кекс,покрита с хартия за печене се редят топчетата и се намазват с лютеницата и мазнината.
- Оставя се да втаса.
- Пече се в предварително загрята фурна,до зачервяване.
И аз ако съм маймуна само от този хляб ще хапвам:)))))Шега:)!Прекрасна закуска,а защо не и вечеря....Браво на Тортичка!
ОтговорИзтриванеВкусноооооооооооо.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!:)
ОтговорИзтриванеАз още класическият вариант не съм правила, а ти вече и вариации предлагаш:). Прекрасна идея за закуска и не само. Поздрави!
ОтговорИзтриване