Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

понеделник, 20 октомври 2014 г.

Тирамису - класическо





Тирамису̀ 
(на италиански: tiramisù) е име на италиански десерт, който се приготвя от бишкот
и, напоени с кафе еспресо, сирене маскарпоне(меко, сладникаво и с консистенция на гъст крем, вид сладка сметана), яйца, захар, вино марсала или ром и какао.
На италиански „тирамису“ означава буквално „ободрѝ ме!“ , заради двете си съдържащи кофеин съставки, кафето и какаото.
Тирамисуто е сред най-популярните десерти; сервира се във всякакви, не само италиански ресторанти и сладкарници. Рецептата му е адаптирана за торти, пудинги, сладоледи и други варианти на десерти. Вместо кафе могат да се използват други съставки като сок от ягоди,малини или лимон, както и шоколад.


Продукти:

  • 250 гр. бишкоти
  • 500 гр. маскарпоне
  • 150 гр. захар
  • 6 жълтъка
  • 3 белтъка
  • 150 мл. марсала или ром
  • 100-150 мл. кафе
  • 30-40 гр. какао
  • щипка сол


Приготвяне:

  1. Белтъците се разбиват със солта   до получаването на гъст сняг. 
  2. Тя се покрива с фолио и се поставя в хладилника.
  3. В друга купа се разбиват жълтъците със захарта до побеляване.
  4. Щом се получи гъста и бледа смес, се добавя маскарпонето  и се разбърква бавно и внимателно с тел. 
  5. Към получения гладък крем се прибавят и разбитите на сняг белтъци. 
  6. Разбърква се внимателно с шпатула, като се бърка само в едната посока, за да не се загуби обема на сместа. 
  7. Тя се завива с фолио и се поставя в хладилник за десетина минути.
  8. През това време се приготвя сместа за напояване на бишкотите. 
  9. За целта в дълбока чиния се смесват марсалата  и горещото кафе .
  10.  В тази течност се потапя за секунда и от двете страни всяка бишкота. 
  11. Подреждат се в тавичка, така че да покрият дъното. 
  12. Напоените бишкоти се заливат с част от крема, той се заглажда с лъжица и следва отново ред напоени бишкоти.
  13.  Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно десертът да се завърши с крем.
  14. Тирамисуто се покрива с фолио и се поставя в хладилника за час. 
  15. След това се изважда и се поръсва обилно с какао. 
  16. Нарязва се на парчета и се сервира.

3 коментара:

Popular Receipes