Много бърз,лесен и вкусен сладкиш за любителите на шоколада.
Продукти:
2 2/3 ч.ч. пресято брашно
1 1/2 ч.ч. захар /сложих бяла/
6 с.л. какао /45 гр.-1 пакетче/
2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
2/3 ч.ч. олио
2 ч.л. екстракт от ванилия /домашен ликьор от вишни/
1 есенция ром /не съм слагала/
2 ч.ч. вода /или прясно мляко,или прясно изцеден портокалов сок/
2 с.л. оцет /домашен винен/
Шоколадов сос:
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
1 шоколад /сложих Милка-какао/
1/2 ч.л. ванилия
1 с.л. краве масло
Приготвяне:
В купа се пресява брашното,прибавя се захарта,какаото,содата и солта и се разбърква.
В друга купа се смесват олиото,ванилията,рома,водата,оцета.
Течните съставки се прибавят към сухите и се смесват до хомогенна смес.
Сместа се излива във форма за торта с падащо дъно и хартия за печене.
Пече се на 180*С в предварително загрята фурна,около 30-40 мин. или до суха клечка.
След,което се оставя да изстине,прехвърля се в поднос и може да се нареже на квадратчета.
Приготвя се шоколадовия сос,смесват се захарта,водата и настъргания шоколад,ванилията и маслото и се оставят на огъня за 1-2 мин., да кипне.
Готовият сладкиш се полива със соса и се прибира в хладилника.
Поднася се охладен.
източник
Няма коментари:
Публикуване на коментар