По нищо неотстъпваща на купешката.
Продукти:
Количествата са приблизителни и разлики от 200-300 грама нямат значение.
Чашата с която се мери е с вместимост 200 мл.
- около 3 кг. червени чушки /между тях може да има и зелени/
- 2 кг. червени домати
- 1 кг. патладжани
- 600 гр. моркови /може да се сварят/
- 2-3 гл. кромид лук
- 2/3 ч.ч. захар /попринцип 1 ч.ч.,но слагам повече моркови/
- 1/3 ч.ч. оцет
- 1/3 ч.ч. червено вино
- 3 с.л. сол
- 1 1/4 ч.ч. олио
- 1 гл. чесън
- 1 1/2 връзка магданоз
- подправки по желание-черен пипер...
- по желание-няколко люти чушки
Приготвяне:
Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета,посолете леко и оставете да се отцеди.
Същото се прави и с червените домати.Чушките се почистват и нарязват на парчета,морковите също и се нарязват на парчета,лука-също.Зеленчуците се слагат в голяма и дълбока тава-чушки,отцедени патладжани,червени домати,моркови /ако са сварени се отцеждат добре/,лук.
Поръсват се със солта,захарта,оцета,виното и олиото.Разбърква се цялата смес и се слага във фурната на МАХ градуси /250*С/,покрива се с алуминиево фолио,но без да уплътнява тавата,сложете листа свободно над тавата.Пече се,докато остане на мазнина,като се бърка 2-3 пъти.Печенето отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите,тавата и водното съдържание на зеленчуците.Когато остане на мазнина се прибавя нарязан на филийки чесън и магданоз на ситно и се пече още 10 мин.,прибавят се подправките.Извадете тавата от фурната и леко охладете,след това пасирайте и насипете в чисти и сухи бурканчета,затворете и стерилизирайте за около 15-20 мин.,после обърнете с капачката надолу.Излизат около 10-на буркана от купешка лютеница или 20-на от бебешки пюрета.
http://lubopitko-bg.com/marzelivalutenica.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар