Blogroll
Pages
- Начална страница
- КАТАЛОГ
- Аламинути
- Баници
- Бисквити
- Бонбони
- Бутер тесто
- Гарнирани пити /Пици/
- Дребни сладки
- Еклери
- Заливки за мусака
- Катми и Палачинки
- Кексове
- Козунаци
- Кремове и Мусове
- Кулинарни идеи
- Кулинарни книги
- Кулинарни съвети
- Месни салати
- Месни ястия в гювечета
- Месни ястия на тиган
- Парфета
- Пастети-Мусове-Хайвери
- Пастички
- Пити
- Постни кюфтета
- Постни супи
- Постни ястия в тенджера
- Постни ястия на тиган
- Постни ястия на фурна
- Предястия с месо и риба
- Предястия с яйца
- Предястия със зеленчуци
- Пържени закуски
- Салати есен-зима
- Салати пролет-лято
- Сиропирани десерти
- Компоти
- Сладка-Конфитюри-Мармалади
- Сладки мъфини
- Сладкиши
- Солени кексове
- Солени сосове
- Соленки
- Студени напитки
- Тесто за пици
- Рула
- Торти
- Тутманици и Милинки
- Ястия с месо в тенджера
- Ястия с месо на фурна
- Ястия със спагети
- Ястия с риба на тиган
- Ястия с риба на фурна
- Ястия с яйца
- Зеленчукови консерви
- Хлебопекарна
- Микровълнова фурна - рецепти
- Вестници,списания и книги
петък, 9 февруари 2018 г.
Пълнозърнести бисквити с какаови зърна
Най-вкусните напукани шоколадови сладки или Пълнозърнести бисквити с какаови зърна.Приготвят се много бързо.Може да направите дозата на половина.
Продукти за цяла доза:
120 грама горчив шоколад 90%,110 грама несолено масло,3 леко разбити яйца,100 грама нерафинирана тръстикова захар (или бяла кристална захар),120 грама пълнозърнесто брашно,90 грама неподсладено какао,1 1/2 ч.л. бакпулвер,1/4ч.л. сол,4 с.л. сурови какаови зърна
Приготвяне:
90 грама от шоколада и цялото масло се разтопяват на водна баня,охлаждат се за 10 мин.В купа се пресяват брашното,какаото,бакпулвера.
Останалия шоколад се наситнява.В разтопения шоколад се добавят яйцата и захарта,разбиват се с миксер до разтопяване на захарта.Прибавят се пресятата брашнена
смес.Бърка се с дървена лъжица/шпатула.Прибавя се ситно нарязяния шоколад,сол,какаови зърна(които предварително сме запекли за кратко в незалепващ тиган,обелили с ръце,както фъстъци и блендираме).От сместа се оформят топчета с ръце и се нареждат в тава с хартия за печене на разстояние и се поставят за 10 минути в хладилник.Пекат се за кратко,за да останат влажни около 8-10 минути (не повече)в предварително загрята фурна на 180*С.После се охлаждат на решетка.
Доказаните ползи от суровото какао
*Изключително добър антиоксидант – антиоксидантите защитават клетките и ги пазят от преждевременно остаряване; какаовите антиоксиданти се усвояват от организма за много кратко време;
*Подобряват метаболизма и са подходящи за диети като осигуряват необходимите минерали и витамини, потискат апетита и удължават чувството на ситост;
*Имат анти-депресивно и анти-стресово действие. Когато хапваме какаови зърна отделяме хормони на щастието – ендорфин и серотонин; съдържат и фенилетиламин – това е вещество, което човек произвежда, когато е влюбен;
*Дават енергия и карат тялото да се чувства бодро и свежо – добър заместител са на кафето и е най-полезната ободрителна напитка измежду всички.
*Регулират нивата на холестерола и кръвната захар;
*Грижат се за сърдечно-съдовата система чрез съдържанието си на полифеноли и магнезий, които вещества поддържат сърдечното здраве и регулират високото кръвно налягане;
*Спомагат за редуциране на килограмите, защото полифенолите са чувствителни към инсулин и регулират гликемията;
*Намаляват риска от рак, диабет, инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания, заради високото съдържание на епикатехин (при обработката на какаовите зърна, това съединение намалява и дори изчезва, затова ги купувайте и консумирайте цели);
*Заради богатото си съдържание на много протеини, фибри, витамини и минерали – калций, магнезий, желязо, цинк, хром, манган; витамини: А, Б-комплекс, Е, С и други, са изключително полезни за целия организъм и поддържането на органите и системите в добро здраве;
*Съдържат белтъчини, мазнини и въглехидрати, които дават чиста енергия на организма и се усвояват лесно, а не се натрупват под формата на излишни килограми, както се случва при консумацията на сладки неща;
*Облекчават предменструалния синдром и болките, подсилват вените и артериите, дейността на сърдечния мускул, намаляват кръвосъсирването;
*Със своите около 200 полезни за организма съединения, какаовите зърна са изключително полезна храна за човешкия организъм, бърз източник на енергия и ситост. Радват се на голяма популярност във веган средите и практически няма човек, който наистина води здравословен начин на живот и не се ползва от техните качества. Дори и да не сте на диета, да не сте суровоядец или вегетарианец, не отказвайте това богатство.
*Консумирайте по няколко сурови и за предпочитане цели какаови зърна на ден и съвсем скоро ще се насладите на ползите. Ако пък ви се струват горчивички, можете да ги счукате в хаванче и да ги смесвате с фибри, други ядки, овес, шейкове или да ги поръсвате върху различни десерти. Какаото на прах не е смлени зърна, а извлек от какаовото масло, което се извлича като паста. Тя съхне и става на прах. Оттам идва категоризацията на натуралните шоколади - 50%, 75% масленост, колкото по-високо, толкова шоколадът е по-полезен.
източник
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Popular Receipes
-
Рецептата е от Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене,много точна и вкусна рецепта :) Получава се голямо количе...
-
Много лесен,икономичен само с 1 яйце и много сочен кекс с добавки по Ваш вкус.За направата му не е нужен миксер,само се разбърква и готово!...
Няма коментари:
Публикуване на коментар