Blogroll
Pages
- Начална страница
- КАТАЛОГ
- Аламинути
- Баници
- Бисквити
- Бонбони
- Бутер тесто
- Гарнирани пити /Пици/
- Дребни сладки
- Еклери
- Заливки за мусака
- Катми и Палачинки
- Кексове
- Козунаци
- Кремове и Мусове
- Кулинарни идеи
- Кулинарни книги
- Кулинарни съвети
- Месни салати
- Месни ястия в гювечета
- Месни ястия на тиган
- Парфета
- Пастети-Мусове-Хайвери
- Пастички
- Пити
- Постни кюфтета
- Постни супи
- Постни ястия в тенджера
- Постни ястия на тиган
- Постни ястия на фурна
- Предястия с месо и риба
- Предястия с яйца
- Предястия със зеленчуци
- Пържени закуски
- Салати есен-зима
- Салати пролет-лято
- Сиропирани десерти
- Компоти
- Сладка-Конфитюри-Мармалади
- Сладки мъфини
- Сладкиши
- Солени кексове
- Солени сосове
- Соленки
- Студени напитки
- Тесто за пици
- Рула
- Торти
- Тутманици и Милинки
- Ястия с месо в тенджера
- Ястия с месо на фурна
- Ястия със спагети
- Ястия с риба на тиган
- Ястия с риба на фурна
- Ястия с яйца
- Зеленчукови консерви
- Хлебопекарна
- Микровълнова фурна - рецепти
- Вестници,списания и книги
петък, 23 март 2018 г.
Панакота с портокал
Панакота (PANNA COTTA)
Крем панакота, е традиционен италиански крем на млечна основа.Лесен и много приятен за приготвяне десерт.Този деликатен бял крем тръгва от Северна Италия преди повече от век, за да се превърне в една от основните техники в съвременната кулинария. Буквално преведено panna cotta означава варен крем (варена сметана).
Продукти:
500 грама сметана /подходяща за термична обработка/
200 мл. прясно мляко
100 грама захар
1 есенция ванилия
10 грама желатин
100 мл. вода
5 портокала
2-3 с.л. захар
5 грама желатин
Приготвяне:
Сметаната+млякото+захарта,се бъркат на котлона,до разтопяване на захарта и се маха.Ароматизира се с ванилията.Във водата (100 мл.) се слага (10 грама) желатин,разбърква се и се оставя да набъбне,после се разтопява на водна баня или в МВ за 10 сек. (не трябва да завира).Втечнения желатин се прибавя в топлата сметана.Разбърква се и се разпределя във форми или чашки,но не догоре.Оставя се в хладилник за няколко часа (може и във фризер на решетка за кратко,после в хладилник).Сока на 4-5 портокала се минава през цедка,слага се в малък съд и се затопля на котлона,заедно с 2-3 супени лъжици захар, докато се разтопи.Към портокаловия сок се прибавя (5 грама) желатин - предварително е накиснат да набъбне с 3 лъжици вода и след това втечнен.Когато сметаната е желирала в хладилника,купичките се изваждат и портокаловият сок се излива върху всяка купичка. Може да се сложи по някое тънко резенче портокал, преди да се залее. Отново се прибират в хладилника да се охлади и да желира напълно.Преди да се сервира, всяка купичка се потопява за секунди в съд с гореща вода и панакотата се обръща в чинийка,но може да се сервира и направо в чашки,така се виждат шарките.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Popular Receipes
-
Трънка ( Prunus spinosa ) и Шипка ( Rosa canina ) Трънка Бодлив, силно разклонен храст с тъмносива кора. Листа...
-
Продукти: 1 пакет бисквити Житен дар 1 опаковка крем на Dr. Oetker без варене - ванилия 300 гр прясно мляко за кремът и още мал...
Няма коментари:
Публикуване на коментар