Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

вторник, 17 декември 2013 г.

Фокача с маслини и морска сол

Фокача е традиционен италиански плосък хляб, който е нещо средно между питка и пица. Отгоре му се поставят различни билки и/или зеленчуци. Сервира се топъл или студен, накъсан на парчета.

снимка:тук

Продукти:


475 г брашно
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая
3 с.л. зехтин
275 мл. вода

За поръски:          

3 с.л. зелени маслини
1 с.л. морска сол


1 щип. пр. розмарин

1 ч.л. морска сол






Приготвяне:



1) Брашното, захарта , солта  и маята  се слагат в голяма купа. Добавя се зехтинът  и се налива малко по малко вода, докато се бърка до получаване на меко тесто.
2) Тестото се меси върху набрашнена повърхност около 5 минути, докато придобие еластичност. Връща се обратно в купата, намазва се със зехтин и се покрива с фолио. Оставя се да бухне за около 1 час, докато удвои обема си.
3) Тестото се изважда върху набрашнена повърхност и се разделя на две парчета. От всяка от тях се оформя плосък кръг с големина около 8-10 см в диаметър.
4) Кръговете се преместват върху голяма тава, покрита с хартия за печене. Надупчват се на различни места с обратната страна на дървена лъжица. Поръсват се с нарязани обезкостени зелени маслини  и морска сол . Фокачите се оставят да почиват около 20 минути, докато се надигнат.
5) Фокачите се поливат отгоре с по една чаена лъжичка зехтин и се слагат за 15 минути на 200 градуса.
Ако разполагате с машина за хляб: Съставките се слагат в тавичката на машината за хляб и тя се настройва на програма месене и втасване на тесто. След като тестото е готово, се продължава от стъпка 3.



Чабата - класически италиански хляб - тук

Бирен хляб с маслини - тук







източник:тук

Popular Receipes