Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

събота, 4 октомври 2014 г.

Кроасани от многолистно тесто с шоколад /или сладко/



Рецептата взех от   Как да си направя кроасани + видео .

Благодаря Йоана!:)

Ето и самата рецепта копирана:


Продукти:
  • 250 г бяло брашно
  • 1 чаена лъжица сол
  • 2 супени лъжици захар
  • 3 г суха мая за хляб
  • 150 мл прясно мляко*, със стайна температура
  • 150 г масло**, леко размекнато
  • 1 жълтък смесен с 2 супени лъжици прясно мляко за намазване

Пълнеж:

  • шоколадови бонбони с пълнеж от кокос,ром,ванилия и др.
  • сладко по избор


Маята се разтваря в прясното мляко.
Брашното и солта се пресяват в купа. Смесват се със захарта. Добавя се разтворената мая в прясното мляко и се разбъркват с дървена лъжица или на ръка докато се образува тесто. Тестото се прехвърля върху леко набрашнен работен плот и се меси 4-5 минути докато стане гладко и еластично. Оформя се на топка и се поставя в намазана с растителна мазнина купа. Купата се покрива със стреч фолио или кухненска кърпа. Тестото се оставя да втаса на топло място за около 40 минути или докато удвои обема си. (През лятото стайната температура е добра среда за втасване на тестото. В друг случай трябва да се осигури температура от 25°C-30°C.) След като тестото втаса се премесва за кратко. Увива се в стреч фолио и се охлажда в хладилник за 30-40 минути.
Маслото се поставя между два листа стреч фолио и с помощта на точилката се изтънява, като му се придава квадратна форма. Охлажда се в хладилник наравно с тестото или докато вътрешната му температура достигне 16°C-18°C. Маслото трябва да е добре охладено, но не много твърдо. Преди да се пристъпи към разточването и сгъването, тестото и маслото трябва да имат сходна температура.
Охладеното тесто се поставя върху леко набрашнен работен плот. Четирите му края се разточват с точилка, като на тестото се придава форма кръст. Средата на кръста трябва да бъде малко по-дебела от разточените краища.
В средата на кръста се поставя квадратът масло, освободен от стреч фолиото. Четирите края на тестото се загъват последователно върху маслото, така че да се образува калъп. Излишното брашно полепнало по тестото се почиства. Внимателно и без излишен натиск калъпът се разточва на правоъгълник, чиято дължина трябва да бъде три пъти повече от широчината му. Движенията с точилката при разточването са само напред-назад. Оформения правоъгълник се сгъва на три като писмо, като техниката може да се проследи във видеото. Излишното брашно полепнало по тестото се почиства. С това е направено първото сгъване на тестото. Увива се в стреч фолио и се охлажда в хладилник за 30-40 минути.
За второто сгъване тестото се освобождава от стреч фолиото и се поставя върху леко набрашнен работен плот, така че сгънатите краища да се виждат фронтално. Калъпът отново се разточва на правоъгълник, като движенията с точилката са само напред-назад. Правоъгълникът се сгъва на три като писмо. Излишното брашно полепнало по тестото се почиства. С това е направено второто сгъване. Тестото отново се увива в стреч фолио и се охлажда за 30-40 минути.
Процедурата по разточване, сгъване и охлаждане се повтаря още четири пъти, с което на финал ще има шест прегъвания. Внимава се преди всяко разточване калъпът да се постави така, че сгънатите краища да се виждат фронтално. Брашното, което полепва по тестото се почиства при всяко сгъване. Ако от тестото в даден момент започне да изтича масло, то веднага се връща в хладилника и се охлажда докато маслото стегне. Продължава се работа с повече внимание.
След последното сгъване тестото се охлажда за минимум 30-40 минути или се оставя в хладилник за през нощта. Докато се охлажда ще бухне леко.
Кроасаните се оформят като калъпът тесто се поставя върху леко набрашнен работен плот, отново със сгънатите краища фронтално. Калъпът се разточва на правоъгълник с дебелина около 5 мм. От правоъгълника се изрязват триъгълници чиято основа е около 10 см, а страните около 15 см.
Взима се един триъгъник и леко се разтяга с пръсти. Средата в основата на триъгълника се срязва на 2 см. Това ще помогне да се изтъни полумесеца за по-равномерно изпичане във вътрешността му. 

И тук е моментът в който може да поставите пълнеж.Аз реших да използвам шоколадови бонбони с пълнеж-кокос,ром.Бонбонът се смачква и се поставя.
Всякакви бонбони стават,а вкусът е невероятен.



Като се започне от основата на триъгълника той се навива на руло до острия му край. Краищата на оформеното руло се сгъват леко навътре, така че да се образува полумесец. Така се приготвят и останалите триъгълници. 
Подреждат се в тава върху хартия за печене.
Жълтъкът и прясното мляко се разбъркват и с помощта на четка се намазват.
, покриват се хлабаво със стреч фолио или кухненска кърпа и се оставят да втасат за около 40 минути.
Междувременно фурната се нагрява на 180°C.  

Пекат се в предварително нагрятата фурна за 25 минути или докато бухнат и придобият златист цвят. 

А това е видеото:






Моите опити:

*Може и с вода,ако нямате мляко.
**Може да се намали на 130 гр.





4 коментара:

  1. Чудни са станали кроасанчетата, златни, хрупкави, мекички и ухаещи.. ммм:). Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря!Прекрасен ден и на теб! Страхотни са твоите брецели и аз ще ги пробвам.:)

    ОтговорИзтриване
  3. Parabéns!!! incrível!!!
    Moro em Brasil na capital de Salvador Brasil pais tropical .
    Hum!!!! delicias tudo maravilhoso amei de paixão.
    O brigado por todas as receitas seu blog muito rico de deliciosas receitas.um

    ОтговорИзтриване

Popular Receipes