Продукти за блата:
4 яйца
150 гр. захар
40 мл. олио
10 гр. бакпулвер
130 гр. брашно
Продукти за крема:
500 гр. маскарпоне
150 гр. захар
6 жълтъка
3 белтъка
по желание 30 гр. какао
Продукти за сиропа:
150 мл. домашен вишнев ликьор или друг по избор
100 мл. кафе или в случая сироп от компот
Допълнително:
1 компот с белени праскови с карамфил
Шоколадова глазура:
1 шоколад
1-2 с.л. олио
Приготвяне:
За блата:Жълтъците се разбиват със захарта,прибавя се олиото и разбитите белтъците с щип. сол и пресятото брашно с бакпулвера.Пече се на хартия във форма с падащо дъно,на 180 гр. до суха клечка.Охлажда се и се разделя на две с назъбен нож.
За крема:Жълтъците се разбиват с захарта,прибавя се маскарпонето и разбитите белтъци с щип. сол,охлажда се.
Сглобяване на тортата:В стъклен поднос се слага блата,сиропира се със сироп от компота и ликьор,крем,плодове от компота,другия блат,сироп,малко крем и шоколадова глазура /начупен шоколад разтопен в микровълновата на 450 вата за около 30 сек.,като се разбърква от време на време/.
Прибира се в хладилник за 1 нощ.
Ако остане крем може да подредете в чаши,помежду им бисквити топнати в сиропа от компот и плодове.
компот от праскова и вишнев ликьор |
Няма коментари:
Публикуване на коментар