Голяма доза за около 30 човека,рецептата може да се раздели на половина и да се направи по желание кръгла /в тава с диаметър 23 см./,като блатовете се пакат на три пъти или в правоъгълната тава на фурната и се разрязва на три ленти,които се сглобяват.
Цяла доза: Половин доза:
Продукти за блата:
10 белтъка 5 броя
300 грама кристална захар 150 гр.
300 грама смлени орехи 150 гр.
3 с.л. пресято брашно 1 и 1/2 с.л.
по желание-кора от 1 лимон 1/2
4-5 ванилии на прах или 1 есенция 2-3 или 1/2
* *
* *
* *
Продукти за основния крем:
1 л. прясно мляко 500 мл.
10 с.л. захар 5 с.л.
8 с.л. пресято брашно 4 с.л.
10 жълтъка 5 броя
по желание-кората от 1 лимон 1/2
1 есенция ванилия 1/2
* *
* *
* *
Допълнително:
250 грама краве масло 125 гр.
100 грама пудра захар 50 гр.
200 грама черен шоколад 100 гр.
около 100 грама черен шоколад
за /"стружките"/украса
Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват на сняг.На тънка струйка се прибавя захарта и всичко се разбива до
пълното и разтваряне.Добавят се смлените орехи,брашното,настърганата лимонова кора и
ванилията.Сместа се разбърква внимателно с лъжица или лопатка.Изсипва се в правоъгълната
тава от фурната,на хартия за печене,леко намазнена./Ако ще е кръгла тортата,блатовете се пекат на три пъти./
Блатът се пече на 150 или 180*С до порозовяване в предварително загрята фурна.
Приготвяне на крема:
Брашното,захарта и ванилията се смесват в купа и се разбъркват.Добавя се малко мляко до получаване на каша.Прибавят се жълтъците и настърганата лимонова кора.Всичко се
разбива добре и постепенно се разрежда с останалото мляко.Сварява се гъст крем.
След като готовия крем изстине се разделя на две части.Към едната се прибавя 250 грама масло,разбито на пухкав крем /до побеляване/ със 100 грама пудра захар.Масленият крем се
разбива добре с миксер.Към другата част от основния крем се прибавя 200 грама разтопен на водна баня /или в микровълновата/ черен шоколад.И този крем се разбива отново добре с миксер.
Сглобяване:
Изпеченият блат се разрязва на три ленти.Сглобява се по обичайния начин-блат,кремове,блат,
кремове и т.н.Кремовете се намазват един върху друг-маслен,шоколадов.Тортата се намазва отстрани и отгоре с крем и се гарнира със смлени орехи,в които може да се добави 1 ч.л. какао и натрошени бисквити по желание.Отгоре може да се декорира със стружки от шоколад.
продукти за блата |
разбиване на белтъците |
добавяне на орехи и брашно към разбитите белтъци |
разбъркване |
вече изпечени |
брашно и захар за крема |
жълтъците за крема |
смесване на жълтъци,брашно и захар |
прибаване на прясно мляко |
вече сварен и изстуден крем |
разбиване на масло и пудра захар за крема |
разтопен шоколад |
смесване на едната част от крема с разтопения шоколад |
смесване на другата част от крема с -масления-разбитите масло и пудра захар |
готовите кремчета |
сглобяване-блат,маслен и шоколадов крем,блат и т.н. |
смлени орехи с какао |
украсена със стружки от шоколад |
"Стружки от шоколад"-oetker.bg |
Няма коментари:
Публикуване на коментар