Blogroll
Pages
- Начална страница
- КАТАЛОГ
- Аламинути
- Баници
- Бисквити
- Бонбони
- Бутер тесто
- Гарнирани пити /Пици/
- Дребни сладки
- Еклери
- Заливки за мусака
- Катми и Палачинки
- Кексове
- Козунаци
- Кремове и Мусове
- Кулинарни идеи
- Кулинарни книги
- Кулинарни съвети
- Месни салати
- Месни ястия в гювечета
- Месни ястия на тиган
- Парфета
- Пастети-Мусове-Хайвери
- Пастички
- Пити
- Постни кюфтета
- Постни супи
- Постни ястия в тенджера
- Постни ястия на тиган
- Постни ястия на фурна
- Предястия с месо и риба
- Предястия с яйца
- Предястия със зеленчуци
- Пържени закуски
- Салати есен-зима
- Салати пролет-лято
- Сиропирани десерти
- Компоти
- Сладка-Конфитюри-Мармалади
- Сладки мъфини
- Сладкиши
- Солени кексове
- Солени сосове
- Соленки
- Студени напитки
- Тесто за пици
- Рула
- Торти
- Тутманици и Милинки
- Ястия с месо в тенджера
- Ястия с месо на фурна
- Ястия със спагети
- Ястия с риба на тиган
- Ястия с риба на фурна
- Ястия с яйца
- Зеленчукови консерви
- Хлебопекарна
- Микровълнова фурна - рецепти
- Вестници,списания и книги
четвъртък, 5 юли 2018 г.
Гръцка точена баница със спанак
Баница със спанак (Гръцка спанакопита)
Продукти:
300 мл хладка вода
1 с.л. оцет
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл олио
брашно, колкото поеме за меко тесто
За плънката:
1 кг спанак
2 връзки пресен лук
1 връзка копър
2 бр. яйца
300 г сирене
За намазване:
100 г маргарин
100 мл олио
Приготвяне:
Във водата се прибавя оцета, захар, сол и олиото, прибавяме брашно и замесваме докато се получи средно меко тесто. Разделяме го на 2 топки, едната е по-голяма. Завиваме го с прозрачно фолио и покриваме със кърпа, оставяме да се отпусне за около 20-30 минути.
През това време измиваме добре спанака, нарязваме го и слагаме във вряща вода за 3 минути. Изваждаме го от водата като оставяме да се отцеди. Слагаме го в купа и прибавяме измития и нарязан копър, 2 бр. яйца, натрошеното сирене. В тиган задушаваме с малко олио нарязания лук за 2 минути и него прибавяме към спанака, разбъркваме.Маргарина и олиото затопляме в съд.Взимаме по голямата топка и разточваме на кръг, ако е необходимо ръсим с брашно намазваме листа със затопленото олио и маргарин. Изрязваме кръг в центъра на листа, а отстрани на кръга режем листа на парчета, всяко парче слагаме в центъра едно върху друго, затваряме кръгът и увиваме в прозрачно фолио. Поставяме в хладилника и престоява докато разточим и другата топка по същия начин и нея оставяме в хладилника.
Изваждаме първата охладена топка и разточваме на кръг голям колкото да покрие тавата. Тавата се намазва обилно със затопленото олио с маргарина, с разточения лист покриваме тавата, изсипваме сместа от спанака, разпределяме равномерно. Разточваме и втората кора покриваме плънката и двата краищата ги засукваме. Нарязваме на квадрати поливаме с останалото олио и печем на 200С до зачервяване.
* Тавата е 34 см.
* Плънките могат да бъдат и със сирене и яйца, или пържен праз със сирене или само с пресен лук или по ваше желание.
iztocnik
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Popular Receipes
-
Рецептата е от Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене,много точна и вкусна рецепта :) Получава се голямо количе...
-
Много лесен,икономичен само с 1 яйце и много сочен кекс с добавки по Ваш вкус.За направата му не е нужен миксер,само се разбърква и готово!...
Разкошна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! :)))
Изтриване