Blogroll
Pages
- Начална страница
- КАТАЛОГ
- Аламинути
- Баници
- Бисквити
- Бонбони
- Бутер тесто
- Гарнирани пити /Пици/
- Дребни сладки
- Еклери
- Заливки за мусака
- Катми и Палачинки
- Кексове
- Козунаци
- Кремове и Мусове
- Кулинарни идеи
- Кулинарни книги
- Кулинарни съвети
- Месни салати
- Месни ястия в гювечета
- Месни ястия на тиган
- Парфета
- Пастети-Мусове-Хайвери
- Пастички
- Пити
- Постни кюфтета
- Постни супи
- Постни ястия в тенджера
- Постни ястия на тиган
- Постни ястия на фурна
- Предястия с месо и риба
- Предястия с яйца
- Предястия със зеленчуци
- Пържени закуски
- Салати есен-зима
- Салати пролет-лято
- Сиропирани десерти
- Компоти
- Сладка-Конфитюри-Мармалади
- Сладки мъфини
- Сладкиши
- Солени кексове
- Солени сосове
- Соленки
- Студени напитки
- Тесто за пици
- Рула
- Торти
- Тутманици и Милинки
- Ястия с месо в тенджера
- Ястия с месо на фурна
- Ястия със спагети
- Ястия с риба на тиган
- Ястия с риба на фурна
- Ястия с яйца
- Зеленчукови консерви
- Хлебопекарна
- Микровълнова фурна - рецепти
- Вестници,списания и книги
сряда, 4 април 2018 г.
Много пухкав козунак на конци по стара оригинална рецепта + снимки и видео стъпка по стъпка
Рецептата е от 1964 година от стара готварска книга.
Продукти за 3 козунака:
1 кг. брашно за козунаци (+ допълнително около 200 грама)
6 яйца
200 грама мазнина (краве масло или св. мас,може 50:50)
200 грама захар (по желание 50 или 100 грама повече)
1 кубче прясна мая
250 мл. пълномаслено прясно мляко
кората на 1 лимон
есенция по избор-ром,ванилия,лимон
1 с.л. ром или друг алкохол
щипка сол
1 белтък за намазване
Пълнеж:по избор
- 1/3 ч.ч. стафиди,накиснати в горещ алкохол да омекнат (може да се затопли в МВ)
- 2 кутии локум
- орехови,бадемови ядки
- мармалад
Захарен сироп за намазване след изпичане:
2:1,захар и вода и кристална захар за поръсване,след това.
Приготвяне:
Тестото може да се замеси на ръка или в хлебопекарната на програма тесто,като циклите може да са 1 или 2 по избор.
В хлебопекарната:
Приготвят се продуктите,яйцата и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем,слага се настърганата лимонова кора,есенцията,рома и се сипва в съда на пекарната,млякото се затопля леко (приятно топло,нито студено,нито горещо) и маята се натрошава,добавя се щипката сол,1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното,като шупне и се появят мехурчета се слага при яйчената смес в съда на пекарната.Прибавя се малко по малко пресято брашно,пуска се на програма тесто и се добавя още,трябва да се получи меко и нелепнещо тесто,не трябва да се маже под бъркалките.Като се оформи на топка се вади и се разстила на масата,намазва се с мазнина (може да разделите мазнината и половината да сложите в началото при яйчената смес,за да се поеме по-лесно),захлупва се,пак се разстила и така до свършване на мазнината.Ако лепне се прибавя малко брашно.Така се получават много пластове.Поставя се в изключена хлебопекарна да втаса,да удвои или утрои обема си (няколко часа,тестото е обогатено с мляко,яйца и захар и отнема време-около 3 часа).
На ръка:
Брашното се пресява в гляма купа.Отделно се разбиват яйцата и захарта.Към тях се прибавят лим. кора,есенция,рома.Млякото се затопля,натрошава се маята,добавя се щипката сол,1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното.В купата с брашното се прави кладенче и се сипва яйчената смес,млякото с маята.Започва се замесване на тестото.Замесва се добре,докато не се получи хомогенна смес.В началото ще се получат бучки,просто размесвайте усърдно и накрая ще се получи.
Тестото трябва да е меко,лесно за размесване и да не лепне.Втората част е вкарване на мазнина в него (размекнато,разтопено).Тестото се разстила на масата,намазва се с мазнина (може да разделите мазнината и половината да сложите в началото при яйчената смес,за да се поеме по-лесно),захлупва се,пак се разстила и така до свършване на мазнината.Ако лепне се прибавя малко брашно.Така се получават много пластове.Оставя се да втаса,покрито в топло помещение или във фурната на 50 градуса.
След втасване може да се оформя на руло,плетени коцунаци с пълнеж или без или кифлички.Ако е руло с мармалад,върху разстлания мармалад се ръсят смлени орехи,за да не се разтича по формата.
Плетени козунаци- тестото се дели на 3 за три козунака,всяка част се дели на 2,правят се на фитили,сплескват се и се слага пълнеж,ако е без тази стъпка се пропуска и се сплитат на кръст.Поставят се във подходящи форми с високи стени (за да не се разливат)и хартия за печене.Намазват се с разбит белтък и се поставят във фурна на 50 градуса да втасат или покрити в топло помещение.Втасват,докато запълнят хубаво формите и удвоят обема си,да се покажат над формата,да стане въздушно и леко,не споменавам колко време ще отнеме,трябва да се следи.По желание преди печене може отново да намажете с белтък,но много внимателно без натиск.Пекат се първо на 100*С около 5-10 минути,после на 170-180*С около 40-45 минути.Когато придобият приятен загар се покриват с ал.фолио или пекарска хартия.Проверява се с дървено шишче,ако излезе сухо са готови.
Снимки-на ръка:
Снимки-в хлебопекарна:
Видео-КАК СЕ СПЛИТА КОЗУНАК:
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Popular Receipes
-
Рецептата е от Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене,много точна и вкусна рецепта :) Получава се голямо количе...
-
Много лесен,икономичен само с 1 яйце и много сочен кекс с добавки по Ваш вкус.За направата му не е нужен миксер,само се разбърква и готово!...
Добрите стари рецепти...
ОтговорИзтриванеНай-сполучливите и най-вкусните ...
Изтриване