за тестото:
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 с.л. краве масло
- 20 гр. прясна мая
- 1 яйце
- 2 с.л. захар
- щипка сол
- 1/2 к.л. бакпулвер
- настъргана кора от лимон
- ~ 30 с.л. пресято брашно
- олио за пържене
за крема:
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 яйце
- 1/4 ч.ч. захар
- 1/4 ч.ч. пресято брашно
- ванилия
- 1 с.л. краве масло
*за шоколадов крем,прибавете няколко
супени лъжици течен шоколад
Приготвяне:
1. В купа се разбиват млякото,маслото,маята,яйцето,захарта,солта и постепенно се прибавя брашното.
2. Замесва се меко и еластично тесто,което се оставя да втаса,докато удвои обема си.
3. След това се разточва на лист с дебелина около 0.8 см. и с чаша се изрязват кръгове.
4. Оставят се да втасат и се пържат в загрята мазнина,докато се надигнат и станат златисти.
5. Готовите понички се пълнят с крем.
6. Крема се приготвя,като в купа се разбиват яйцето,захарта,брашното и половината мляко.
7. Останалото мляко се загрява на котлона и на тънка струя се прибавя яйчената смес.
8. Бърка се до сгъстяване.
9. Подправя се с маслото,ароматизира се с ванилия и пожелание се прибавят няколко лъжици течен шоколад.
Чудни, много обичаме понички. Тези са страхотни! Поздрави!
ОтговорИзтриване