Blogroll
Pages
- Начална страница
- КАТАЛОГ
- Аламинути
- Баници
- Бисквити
- Бонбони
- Бутер тесто
- Гарнирани пити /Пици/
- Дребни сладки
- Еклери
- Заливки за мусака
- Катми и Палачинки
- Кексове
- Козунаци
- Кремове и Мусове
- Кулинарни идеи
- Кулинарни книги
- Кулинарни съвети
- Месни салати
- Месни ястия в гювечета
- Месни ястия на тиган
- Парфета
- Пастети-Мусове-Хайвери
- Пастички
- Пити
- Постни кюфтета
- Постни супи
- Постни ястия в тенджера
- Постни ястия на тиган
- Постни ястия на фурна
- Предястия с месо и риба
- Предястия с яйца
- Предястия със зеленчуци
- Пържени закуски
- Салати есен-зима
- Салати пролет-лято
- Сиропирани десерти
- Компоти
- Сладка-Конфитюри-Мармалади
- Сладки мъфини
- Сладкиши
- Солени кексове
- Солени сосове
- Соленки
- Студени напитки
- Тесто за пици
- Рула
- Торти
- Тутманици и Милинки
- Ястия с месо в тенджера
- Ястия с месо на фурна
- Ястия със спагети
- Ястия с риба на тиган
- Ястия с риба на фурна
- Ястия с яйца
- Зеленчукови консерви
- Хлебопекарна
- Микровълнова фурна - рецепти
- Вестници,списания и книги
сряда, 1 август 2018 г.
Домашен ябълков и малинов оцет
Продукти:
ябълки- 4 кг.
вода- 4 литра
захар- 1,200 кг.
Приготвяне:
За приготвянето на ябълков оцет се използват свежи,незавехнали ябълки,може паднали от дърво.Ябълките се измиват,нарязват се на малки парчета,заедно със семките,т.т. махат се само дръжките.Ако има загнило се изчиства.Слагат се в кофа или друг съд.В тенджера се сипва водата и захарта,слагат се на котлона и се разбъркват,докато се разтвори захарта.Горещия сироп се излива се върху нарязаните ябълки.Разбърква се с ръка или дървена лъжица.Отгоре се слага тензух или друга дишаща материя и всеки ден в продължение на 10-15 дена се разбърква.Температурата в помещението трябва да е около 20-30 градуса,за да може да протече правилна ферментация.После се прецежда през марля и се налива в стъклени бутилки.Така стои около 1 месец.След утаяване се прецежда и налива в стъклени бутилки.След което е готов.Домашният оцет има дълъг срок на годност,ако се спазва правилото да се държи на тъмно и хладно място.
* Домашен ябълков оцет правя от няколко години.Правила съм по-различни начини-нарязани ябълки,настъргани,минати през сокоизстисквачката-сока и пулпа се събират заедно, става и по трите начина.НО СПОРЕД МЕН ОТ НАРЯЗАНИ ЯБЪЛКИ,ФЕРМЕНТАЦИЯТА ПРОТИЧА ПО-БЪРЗО,ЗАТОВА ГО ПРАВЯ ИМЕННО ПО ТОЗИ НАЧИН.
*ДОМАШЕН ПЛОДОВ ОЦЕТ може да се направи от много плодове и ароматни билки-от малини,ябълки,круши,копър,листа от малини,мента и др. за каквото се сетите и имате в наличност,получава се много ароматен и здравословен оцет.
Прави се поотделно,по описаната рецепта по горе,от един вид плод.Така от сезонни плодове.След като са напълно готови и избистрени,всички оцети се смесват.Резултатът е повече от добър.Получава се много ароматен и пълен с полезни съставки оцет,без добавени консерванти и оцветители.А приготвянето въобще не е трудно,вярно че отнема време,но със сигурност който го приготви ще остане доволен и ще си прави всяка година.
Плодът /само един вид-например ябълки/ и билки се нарязват и слагат в голям бидон,оставят за ферментация,като се слага захар и вода разбира се.Всеки ден се разбърква.След около месец се прецежда и налива в стъклени бутилки.След като се утаи се прецежда отново и налива в стъклени бутилки.Прибира се на тъмно и хладно място.
*Може да се приготви и без прибавка на захар или пък с мед вместо захар.
Домашен малинов оцет
Ето и една изпитана рацепта при световъртеж с домашен ябълков оцет:В чаена чаша се слагат по 1 с.л. оцет и захар,долива се с вода.Оставя се за 1 нощ,на другата сутрин се разбърква и се изпива два часа преди закуска.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Popular Receipes
-
Рецептата е от Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене,много точна и вкусна рецепта :) Получава се голямо количе...
-
Много лесен,икономичен само с 1 яйце и много сочен кекс с добавки по Ваш вкус.За направата му не е нужен миксер,само се разбърква и готово!...
Няма коментари:
Публикуване на коментар