Продукти:
Еклери:
2/3 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. олио
1 щипка сол
1 щипка захар
1/2 ч.ч. вода
2 яйца
Крем за еклерите:
330 мл. прясно мляко
70 гр. захар
1 яйце
2 и 1/4 с.л. брашно
3 ванилии
1-2 с.л. масло
Блат:
3 яйца
100 гр. захар
65 гр. брашно
25 гр. какао
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия
Сироп:
100 мл. вода
50 гр. захар
есенция - ром
Още:
Крем пудинг Ванилия на д-р Йоткер
1 кутийка сладкарска течна сметана
1 пак. желатин,разтворен според указанията
Приготвяне:
За еклерите,водата,солта,захарта и олиото се кипват на котлона.При непрекъснато разбъркване се прибавя брашното,докато се получи топка тесто.Маха се от котлона и леко се охлажда ,прибавят се яйцата до пълното им усвояване в тестото.
Със супена лъжица върху хартия за печене се избутва от тестото,ако има остри връхчета тесто се заглаждат с намокрена ръка,за да не изгорят при печене.
Пекат се в загрята фурна на 240*С около 30-35 минути.
За крема,част от млякото+захарта се слагат на котлона.Като заври се прибавя на тънка струя смес от останалота мляко,яйце и брашно.Вари се до сгъстяване.Леко се охлажда и се прибавя маслото и ванилията.
За блата,яйцата и захарта се разбиват до получаване на пухкав крем.Прибавят се останалите съставки.Пече се в загрята фурна на хартия за печене в тава с диаметър 24 см. на 160-170*С -25 минути.После се разделя на две части.
За крема пудинг,приготвя се според указанията с 500 мл. прясно мляко,охлажда се и се смесва с разбитата сметана и се прибавя желатина.Разбива се за около минута.
Сглобяване на тортата:
Във форма за торта се реди: блат,сироп,крем,еклери с крем,крем,блат,сироп и крем.След което стяга в хладилник.
После се прави заливка от равни количества шоколад и сметана за готвене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар