- 350 гр. кайма
- 1 глава лук
- 1 к.ч. ориз - леко сварен
- 1-2 домата (или консерва)
- 1/2 вр. копър или магданоз
- 1/2 ч.ч. олио
- около 30 малки лозови листа
- (може да се направи и с
- сухи чушки,зелеви листа)
- чубрица
- черен пипер
- червен пипер
- сол на вкус
Приготвяне:
Каймата се разбърква добре с полусварения ориз,настърганите домати и лук,ситно нарязания копър (магданоз) и подправките.Пресните лозови листа се попарват за 5-6 мин. във вряща подсолена и подкиселена с оцет вода.След като изстинат се почистват от дръжките.Стерилизираните лозови листа се използват направо без да се попарват.Върху всеки лозов лист се слага по-малко от плънката,краищата се загъват и се навиват малки сармички,които се нареждат в плитка тенджера.Притискат се с чиния,отстрани се налива гореща вода и се прибавя мазнината.Сармичките се варят на умерен огън около 40-45 мин.
Може да се застрои с яйце и кисело мляко.