Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

вторник, 30 декември 2014 г.

Шоколадови трюфели с ягодово сладко


Бързо,лесно,вкусно! :)

и нещо интересно за трюфелите:

Шоколадовият трюфел е вид сладкарско изделие, традиционно правено от шоколадов ганаш, към който могат да бъдат добавени различни есенции, карамел, маршмелоу, нуга крем, ликьорплодовешоколадов чипс или люспи, ядки и др. Може да съдържа още малки количества алкохол и дори билки. Името произлиза от начина, по който се оформя, а именно във формата на трюфел.

Счита се, че шоколадовите трюфели се появяват през декември 1895 година във френския град Шамбери.Местният сладкар се заел с приготвянето на коледни и новогодишни сладки. В най-ангажираното време на годината свършил всичкият шоколад, но той решил да поиска такъв назаем от други сладкари. Тогава му дошла идеята да направи смес от ванилия, сметана и шоколад на прах, с която оформил малки топчета. За по-добрия им външен вид ги потопил в разтопен шоколад, като после ги поръсил с какао на прах.
Заради приликата на външен вид с редките гъби, бонбоните получават името „трюфели“. Тези бонбони получават своята популярност благодарение на Антоан Дюфур, основал през 1902 година в Лондон шоколадов магазин на име „Престат“. В този исторически магазин и днес могат да бъдат открити популярните шоколадови трюфели „Наполеон III”, произвеждани по оригиналната рецепта.

Има три главни типа шоколадови трюфели: американски, европейски и швейцарски.
  • Американските трюфели имат формата на полуяйце и представляват смес от тъмен или млечен шоколад, млечни мазнини и понякога втвърдено кокосово масло. За Джоузеф Шмит, шоколатиер от Сан Франциско и създател на „Джоузеф Шмит Кънфекшънс“, се твърди, че ги е създал през 80-те години на миналия век.
  • Канадската вариация на американския трюфел (Харви трюфел) включва фъстъчено масло и трохи от грахамов крекер.
  • Европейските трюфели се правят от сироп и база, в състава на която влизат какао на прах, мляко на прах и някои мазнини, за да се създаде емулсия от типа вода-масло.
  • Френският трюфел се прави от свежа сметана и шоколад, след което се търкаля в какао или ядхи на прах.
  • Белгийският трюфел се прави от тъмен или млечен шоколад, маслен крем, ганаш, лешникова или друг вид паста.
  • Швейцарският трюфел се прави чрез комбиниране на разтопен (течен) шоколад, млечен крем и масло, като сместа се налива във форми, преди трюфелът да бъде поръсен с какао на прах. Подобно на френските, тези имат кратък срок на годност и трябва да се консумират в рамките на дни след приготвянето.
  • Вегетарианският трюфел може да има различна форма или вкус, но е по-съобразен с критериите за здравословно хранене, отколкото останалите типове.





Продукти:




  • 200гр. нaтурaлен шоколaд
  • 60 гр. краве мaсло
  • 120 мл  течнa слaдкaрскa сметaнa
  • 1  есенция ром или вaнилия
  • 100 гр.  смлени орехи
  • 3-4 с.л. ягодово сладко или конфитюр
  • за овалване-кокос,какао




Приготвяне:



  1. В подходящ съд се слагат шоколада,сметаната,маслото и се загряват на водна баня,след което се прибавят орехите,есенцията и сладкото.
  2. Разбърква се до хомогенност.
  3. Оставя се в хладилник да стегне.
  4. След това с чаена лъжица се загребва и се оформят топчета с желания размер.
  5. В сместа може да се добавят всякакви аромати,ядки или сушени плодове.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Popular Receipes