Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран - това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника,достатъчно е и друга риба , но задължително тя трябва да има люспи.За тези,които предпочитат шаран - Паниран пържен шаран с царевично брашно.
Продукти:
- 2 средно големи морунажа-изчистени и нарязани на парчета
- 1 ч.ч. брашно-пшенично или царевично,може и грис
- олио за пържене
- лимон
- сол на вкус
Приготвяне:
- Всяко парче риба се овалва в брашно и се пържи до златист цвят и от двете страни.
- Готовата риба се осолява на вкус и се овкусява с лимон и черен пипер по желание.
- Сервирайте със салата по избор.
Няма коментари:
Публикуване на коментар