Blogroll
Pages
- Начална страница
- КАТАЛОГ
- Аламинути
- Баници
- Бисквити
- Бонбони
- Бутер тесто
- Гарнирани пити /Пици/
- Дребни сладки
- Еклери
- Заливки за мусака
- Катми и Палачинки
- Кексове
- Козунаци
- Кремове и Мусове
- Кулинарни идеи
- Кулинарни книги
- Кулинарни съвети
- Месни салати
- Месни ястия в гювечета
- Месни ястия на тиган
- Парфета
- Пастети-Мусове-Хайвери
- Пастички
- Пити
- Постни кюфтета
- Постни супи
- Постни ястия в тенджера
- Постни ястия на тиган
- Постни ястия на фурна
- Предястия с месо и риба
- Предястия с яйца
- Предястия със зеленчуци
- Пържени закуски
- Салати есен-зима
- Салати пролет-лято
- Сиропирани десерти
- Компоти
- Сладка-Конфитюри-Мармалади
- Сладки мъфини
- Сладкиши
- Солени кексове
- Солени сосове
- Соленки
- Студени напитки
- Тесто за пици
- Рула
- Торти
- Тутманици и Милинки
- Ястия с месо в тенджера
- Ястия с месо на фурна
- Ястия със спагети
- Ястия с риба на тиган
- Ястия с риба на фурна
- Ястия с яйца
- Зеленчукови консерви
- Хлебопекарна
- Микровълнова фурна - рецепти
- Вестници,списания и книги
понеделник, 5 март 2018 г.
Арменски хляб МАТНАКАШ
Матнакаш, Matnakash,тук е видеото-е традиционен арменски хляб със златиста хрупкава коричка и мек и въздушен в средата.Хлябът е невероятно вкусен и ароматен.Всъщност се приготвя много лесно,трябва да обърнете внимание на замесването и текстурата на самото тесто.Вкусът е напълно различен от обикновения хляб и е направо неустоим.
Продукти:
500 грама пшенично брашно
250 мл. вода + още около 100 мл.
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. суха мая или 9 гр. прясна
1 1/2 ч.л. сол
2-3 с.л. олио
още:30 гр. брашно + ~100 мл. вода
Приготвяне:
В купа се пресява брашното прибавя се солта и захарта,разбърква се,прави се кладенче.В друга купа се налива водата (250 мл.),маята и 230 грама от брашното,разбърква се (с консистенция на овесена каша) и се покрива с фолио,оставя се 3-4 часа.
После се прибавя в купата с брашното,меси се на ръка,прибавят се 100 мл вода,получава се лепкаво тесто,меси се около 15 мин.,докато се получи меко и еластично тесто.Покрива се с фолио и втасва (да удвои или утрои обема си),през това време се прави брашнена смес от 30 гр. брашно и вода,слага се на котлона и се бърка постоянно,докато леко се посгъсти.Тестото се отлепва от купата с намаслени ръце и се слага в намаслена тава и леко се раздърпва,правят се бразди с пръсти(като на снимката и във видеото),втасва около 20 мин.Пак се повтарят браздите,за да не се слеят,намазва с брашнената смес с помощта на четка,без натиск,за да не спадне.Втасва окончателно около 20 мин.Може отново да повторите браздите.Пече се на около 200*С в предварително загрята фурна до златисто.
* Може да намажете хляба с краве масло и да поръсите с подправка,например самардала.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Popular Receipes
-
Рецептата е от Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене,много точна и вкусна рецепта :) Получава се голямо количе...
-
Много лесен,икономичен само с 1 яйце и много сочен кекс с добавки по Ваш вкус.За направата му не е нужен миксер,само се разбърква и готово!...
Няма коментари:
Публикуване на коментар