- 200гр. кашкавал
- 200 гр. шунка
- 200 гр. кисели краставички (5-6 малки)
- 1 голям сварен картоф
- 1 яйце
за панировката:
- около 100гр. корнфлейкс и 100гр. галета
- 3 яйца
- олио или мазнина за пържене - маслена баня
Приготвяне:
- Картофа се бели, нарязва на четири и вари в микровълновата или в обикновена тенджера (което е по-бавно), а можеи готово картофено пюре - 3-4 с.л.
- Кашкавала се настъргва на ситно ренде.
- Шунката и краставичките се нарязват на ситно.
- Намачка се сварения картоф, прибавят се шунката, кашкавала, краставичките и яйцето.
- Омесва се добре с ръка.
- Корнфлейкса се намачва добре в хартия с бутилка или точилката така, че да стане колкото оризови зърна и се смесва с галетата.
- От сместа се взема по една лъжица и с мокри ръце оформя топче, малко по-голямо от топче за пинг-понг
- Потапя се в разбитите яйца, след това в корна и овалва добре така, че да полепне по него.
- Нареждат се на свежо фолио или голяма чиния.
- Когато всички са готови започват да се пържат в загрятата през това време мазнина - поне 3-4 см. Не се пълни съда с тях, за да могат да се въртят - сами се обръщат, много бързо се пържат - по минута.
- Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
- Вкусни са както топли, така и студени.
- Подхождат си с млечно-чеснов сос .