снимка-тук |
- 1 литър прясно мляко
- 4 жълтъка
- 5 с.л. брашно
- 10 с.л. захар
- 2-3 ванилийки
- 2 големи пакета обикновени бисквити
- 1-2 банана
- 1 малък млечен шоколад
Приготвяне:
- От млякото си отделете 1 ч.ч. и остатъка сложете на котлона да заври със захарта.
- През това време си разбийте жълтъците, добавете брашното към тях, а след това и отделената чаша мляко.
- Разбийте добре и след това прецедете през цедка или сито, за да отделите евентуални бучици.
- Когато млякото на котлона заври прибавете ванилията и при непрекъснато бъркане бавно изсипете жълтъците.
- Намалете котлона и бъркайте, докато се сгъсти.
- Около 5 минути или докато пръст прокаран по лъжицата, с която бъркате остави следа.
- Крема се сгъстява допълнително след като изстине.
- Като го свалите от котлона изчакайте леко да се охлади. След това покрийте плътно дъното на тавичка с бисквити.
- С черпак посипете от крема и пак наредете плътно бисквити.
- Така се подреждат 3-4 реда бисквити.
- Между тях освен крем може да редите и резенчета банан или да направите като мен. Наредих три реда бисквити и крем, след това един ред банани.
- Накрая се залива тортата с остатъка от крема. Аз украсих със смлени 3-4 бисквити и настърган шоколад.
- След като завършите тортата изчакайте да се охлади напълно и приберете в хладилник.