Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

събота, 18 януари 2014 г.

Панагюрски тутманик

Продукти:



  • - 1 килограм брашно;
  • - 500 ml хладка вода;
  • - 1 ч.л. сол;
  • - 1 с.л. оцет;
  • - 1 с.л. олио (за тестото);
  • - 300 гр. сирене;
  • - 125 гр. краве масло;
  • - 100 ml олио. 


Разтопете 100 гр. масло и 100 ml олио и ги оставете да се охладят. От брашното, водата, солта, оцета и една супена лъжица олио замесете меко тесто. След това го разкъсайте на около 10-на топки. В някои рецепти ще прочете за 20 топки в други за не знам колко си, обаче да ви кажа колкото ви се играе толкова направете.

Поставете топката с тесто между двете си длани и започнете да правите кръгообразни движения. Така тестото се доомесва и оформя като топка.
Доомесените и оформени топки натопете в сместта от масло и олио и оставете около    15 -  20 минути да се отпуснат.


Вземете една от топките и с леко приглаждане с намаслени ръце я "разтеглете". Ако сте свикнали да разтегяте с пръсти, направете го по вашия начин.




Разточете сравнитетелно тънка кора. И да се накъса не се притеснявайте, това въобще не е фатално.

Поръсете разтеглената кора със сместта от масло и олио, в която са престояли корите и поръсете със сирене.


Започнете да сгъвате кората на пакет. Първо от едната страна.


 После от другата.


     
После отгоре и отдолу. Обърнете внимание, че горе в дясната част на снимката вече стои готова намазаната с масло хартия за печене, в която ще изпека тутманика. Прехвърлете временно "пакетчето" там и се захванете със следващата кора.

Като разтеглите и поръсите с масло и сирене следващата кора, поставете върху нея "пакетчето" от предходните кори с дъното нагоре" и започнете и тази кора да я затваряте като пакет. Така постъпете с всичките кори.


Като привършите с корите прехвърлете цялата бохча (пакет) от корите заедно с хартията за печене в тавата и с ръце я "разпънете" да заеме цялото пространство.

Накрая "набучете" парченца масло отгоре.

Печете тутманика на 200 градуса първо отдолу за около 20 минути. После пуснете и отгоре и отдолу и печете докато се зачерви хубаво.




Popular Receipes